Patjan kovuus: Miten valita sopiva patjan lujuus?

Patjan kovuus: Miten valita sopiva patjan lujuus?

Saadakseen hyvät yöunet, monet meistä käyttävät lukemattomia tunteja erilaisten patjojen tutkimiseen ja ihanteellisen kovuuden etsimiseen. Meillä kaikilla on toki omat mieltymyksemme, mutta patjan kovuuden hyötyjen ja vaikutusten ymmärtäminen on tärkeää, jos haluat tehdä fiksun ostoksen. Tämä saattaa tuntua vähäpätöiseltä yksityiskohdalta verrattuna jännittävämpiin seikkoihin, kuten patjan paksuuteen tai sängyn kokoon, mutta patjan kovuuden ymmärtämisellä voi itse asiassa olla suuri vaikutus unenlaatuun. Tutustutaanpa lyhyesti patjan kovuusasteisiin, jotta voit löytää täydellisen tasapainon mukavuuden ja tuen välillä.

Mitä patjan lujuus tai kovuus tarkoittaa?

Patjan kovuudella tai lujuudella tarkoitetaan sitä, kuinka tukevalta patja tuntuu, kun makaat sen päällä. Ideaali vaihtelee henkilöstä toiseen, sillä jokaisella meistä on erilaiset mieltymykset sen suhteen, kuinka luja patjan tulisi olla. 

Patjaa valittaessa on kuitenkin tärkeää ymmärtää, mikä ero on lujuusluokituksen ja tuen välillä. Kovuusluokitukset perustuvat yksinomaan subjektiivisiin arvioihin, kun taas tuki viittaa enemmän patjan rakenteelliseen vakauteen ja siihen, kuinka hyvin se pystyy pitämään selkärangan linjassa koko yön ajan. Vaikka ei olekaan olemassa yhtä oikeaa tapaa mitata lujuutta tai taata täydellistä soveltuvuutta kaikille, valmistajat luokittelevat patjat yleensä niiden tietyn asteikon mukaan.

Yksilöllisistä tarpeistasi riippuen voit valita esimerkiksi erittäin tukevan, keskikovan tai muhkean patjan, joilla kaikilla on eriasteinen joustavuus ja painopisteet. 

Patjan lujuusasteikon ymmärtäminen

Lujuusasteikoilla on standardi, jota käytetään patjojen suhteellisen lujuuden mittaamiseen. Tällä asteikolla 1 on pehmein, 5 on keskikova ja 10 on kovin. Näin on helppo vertailla eri valmistajien erityyppisiä patjoja ja päättää, mikä niistä sopii parhaiten tarpeisiisi. 

Lujuusasteikko kehitettiin, jotta kuluttajat voisivat paremmin ymmärtää patjojen tarjoaman mukavuuden eri tasoja. Patjavalmistajat käyttävät eri kerrosten, kuten vaahtomuovin tai lateksin, yhdistelmiä luodakseen eri mukavuustasoja aina erittäin pehmeästä erittäin lujaan saakka. Lujuusasteikko auttaa ymmärtämään näitä erilaisia materiaalien yhdistelmiä, sillä se määrittää jokaiselle yhdistelmälle oman lukunsa asteikolla.

  • Erittäin pehmeä (1-2)

Erittäin pehmeät patjat ovat todella pehmeitä. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan aina pysty tarjoamaan riittävää tukea. Ne painuvat kasaan paljon, mikä on usein varoitusmerkki siitä, että sänky ei ole tarpeeksi tukeva ja että se on haitaksi selkärangan terveydelle.

  • Pehmeä (3-4)

Nämä ovat pehmeitä, muhkeita patjoja, joiden tyypillinen uppouma on 4-8 cm. Tässä luokassa muistivaahtomuovi on tyypillisesti saatavilla. Tämä kovuus on erinomainen alle 60 kg painaville, jotka haluavat nukkua kyljellään.

  • Keskikova (5-6)

Markkinoiden suosituimmat vaihtoehdot ovat keskikovat patjat, jotka sopivat useimmille nukkujille. Erityisistä mieltymyksistäsi riippuen voit valita joko yleisimmän asteen 6 tai hieman pehmeämmän asteen 5. Keskikovat patjat mahdollistavat yleensä erilaiset nukkuma-asennot.

  • Kova (7-8)

Nämä patjat tarjoavat hieman vähemmän upotusta kuin keskikovat patjat, koska ne ovat hieman kovempia tai jäykempiä. Yleisesti ottaen nämä patjat sopivat niille, jotka haluavat hieman enemmän tukea alleen. Näiden sänkyjen pitäisi olla mukavia monille selällään nukkuville ja ihmisille, jotka tykkäävät maata vatsallaan.

  • Erittäin kova (9-10)

Nämä ovat markkinoiden kovimmat patjat. Tässä kovuusluokassa ei ole monia patjoja, vaikka joillakin yrityksillä onkin extra-firm-valikoima. Vain hyvin harvat ihmiset todella haluavat tämäntyyppisen patjan.

Miten valita oikea kovuustaso?

Juuri sinulle paras patja riippuu vartalotyypistäsi, nukkuma-asennostasi, painostasi ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Useimmat ihmiset pitävät kovuuksista välillä 4-7. Käymme alla läpi tärkeimmät tekijät, jotka vaikuttavat ihanteelliseen kovuuden määrittämiseen.

Kehon paino ja lujuusaste

On tärkeää aloittaa ymmärtämällä, että ei ole olemassa tiukkoja ja tarkkoja sääntöjä siitä, mikä lujuusaste on paras tietylle painolle. On kuitenkin olemassa joitakin yleisiä ohjeita, jotka voivat auttaa sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen siitä, mikä patja voisi olla sinulle paras.

Alle 60 kg painaville suositellaan yleensä pehmeää tai keskikovaa patjaa. Tämä mahdollistaa riittävän tuen ja antaa samalla tunteen siitä, että nukut pikemminkin sängyssä kuin sängyn päällä. Jos painat 60-100 kg, keskikova tai jopa kova patja voi antaa hyvän tuen mukavuudesta tinkimättä. Jos painat yli 100 kg, on yleensä ihanteellista valita vieläkin lujempi patja, sillä vain sellainen voi taata optimaalisen tuen ja mukavuuden koko yön ajaksi. 

Nukkuma-asento ja kovuusaste

Se, mitkä kehon osat ovat kosketuksissa patjaan ja kuinka paljon, riippuu siitä, missä asennossa tykkäät nukkua. Välttääksesi kipuja ja kolotuksia valitse sellainen kovuusaste, joka tarjoaa ihanteellisen tasapainon tuen ja mukavuuden välillä.

Kyljellään nukkuvat

Jos tykkäät nukkua kyljelläsi, patjan sopiva lujuus auttaa tukemaan kehoasi ja vähentämään mahdollisia painepisteitä. Keskikova patja, jossa on pehmeä pintakerros, tarjoaa tarpeeksi tukea, mutta antaa sinun kuitenkin vajota siihen juuri sen verran, että tunnet olosi mukavaksi. Liian pehmeä patja voi aiheuttaa selkärangan ja lonkkien virheellisen asennon, joten on tärkeää löytää sellainen patja, joka antaa riittävästi tukea mukavuudesta tinkimättä.

Selällään nukkuvat

Selällään nukkuvat tarvitsevat kovemman patjan, jotta heidän selkärankansa pysyy oikeassa asennossa koko yön ajan. Jos valitset liian pehmeän patjan, vartalosi vajoaa liikaa sängyn sisään ja aiheuttaa selkä- ja niskalihasten vääränlaiset asennot. Tämä voi johtaa jäykkyyteen tai kipuun herätessäsi. Keskikovan patjan pitäisi antaa riittävästi pehmeyttä pinnasta, mutta silti riittävästi tukea koko yön ajaksi.

Vatsallaan nukkuvat

Vatsallaan nukkuvien tulisi myös valita kovempi patja, sillä pehmeämmät patjat voivat aiheuttaa alaselän ja niskan virheasentoja, jos ne painuvat liian syvälle patjan pintaan. Jos tykkäät siis nukkua vatsallasi, voi olla tarpeen valita erittäin kova vaihtoehto. Liian kova patja voi kuitenkin rasittaa muita kehon osia, kuten hartioita ja lantiota, joten on tärkeää löytää patja, jossa on sopiva tasapaino tuen ja mukavuuden välillä. 

Erilaiset patjatyypit ja lujuus

Patjan yleinen kovuus voi vaihdella patjatyypin mukaan. Tyypillisiä patjatyyppejä on neljä, ja ne luokitellaan rakenteensa mukaan. Tästä saat käsityksen siitä, miltä kukin vaihtoehto tuntuu, kun olet tietoinen sen yleisistä ominaisuuksista. Erilaisten mallien ja materiaalien vuoksi samankaltaistenkin tyyppien välillä on kuitenkin eroja. Katsotaanpa, miten eri patjat eroavat toisistaan lujuuden suhteen.

  • Sisäjousipatjat ovat kuuluvat suosituimpien patjatyyppien joukkoon niiden edullisen hinnan ja laajan tarjonnan ansiosta. Sisäjousipatjat vaihtelevat tyypillisesti keskikovasta todella kovaan riippuen rakenteessa käytettyjen jousien tyypistä ja lukumäärästä. Lisäksi monissa sisäjousipatjoissa on vaahtomuovi- tai lateksikerroksia, jotka lisäävät mukavuutta sekä tukea. Nämä patjat sopivat erinomaisesti sellaisille ihmisille, jotka haluavat kiinteämmän makuualustan mukavuudesta täysin luopumatta.
  • Vaahtomuovipatjat ovat yhä suositumpia, koska ne mukautuvat tarkasti kehosi muotoon ja minimoivat liikkeen siirtymisen sängyn jakavien osapuolten välillä. Vaahtomuovipatjat vaihtelevat yleensä pehmeästä keskikovaan, joten ne sopivat erinomaisesti niille, jotka etsivät jotain erittäin pehmeän ja erittäin lujan väliltä. Koska vaahtomuovi reagoi nopeasti painopisteiden siirtymiseen, nämä patjat ovat erinomaisia tarjoamaan kohdennettua tukea sinne, missä sitä eniten tarvitaan.  
  • Hybridipatjat yhdistävät sekä sisäjousi- että vaahtomuovikerrokset, mikä takaa erinomaisen mukavuuden ja tuen. Hybridipatjoja on saatavana kaikilla lujuusasteilla. Tämän vuoksi hybridipatjojen joukosta löytyy hyviä vaihtoehtoja erilaisille nukkujille. Esimerkiksi kyljellään nukkuvat saattavat pitää pehmeämmästä patjasta, kun taas selällään nukkuvat saattavat kaivata enemmän tukea kovemman patjan muodossa. Hybridipatjoissakin on yleensä vaahtomuovi- tai lateksikerroksia, mikä lisää mukavuutta ja tukea. 
  • Lateksi on erittäin kestävä materiaali, joka on hengittävyydeltään parempi kuin muuntyyppiset patjamateriaalit. Lateksi on myös erittäin reaktiivinen. Se mukautuu nopeasti liikkuessasi yön aikana, ja se on luonnostaan hypoallergeeninen sekä antimikrobinen, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan niille, joilla on allergioita tai herkkä iho. Lateksipatjoja on saatavana useilla eri kovuusasteilla pehmeästä erittäin kovaan saakka. Ne ovat kuitenkin yleensä lujempia kuin muuntyyppiset patjat niiden luonnollisten joustavuutensa vuoksi.

FAQ

Sinulle parhaiten sopivan patjan lujuus riippuu vartalotyypistäsi ja nukkumistyylistäsi. Liian pehmeä patja ei anna riittävästi tukea, kun taas liian kova patja voi aiheuttaa epämukavuutta. Keskikova patja on paras vaihtoehto suurimmalle osalle.
Mikä on paras patja pariskunnille, jotka pitävät erilaisista kovuuksista?
Tähän kysymykseen ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta, sillä eri pariskunnat suosivat erilaisia lujuuksia. Yksi hyvä ratkaisu pariskunnille, jotka pitävät erilaisista kovuusasteista, on kuitenkin hankkia sellainen patja, jossa on kaksi kovuutta – toinen puoli on pehmeämpi ja toinen puoli kovempi. Näin kumpikin voi valita haluamansa kovuustason.
Mitä muhkea (plush) tarkoittaa patjan lujuuden kannalta?
Muhkealla patjalla tarkoitetaan yleensä patjaa, joka on sieltä pehmeämmästä päästä. Se tarjoaa enemmän pehmustusta ja pulleampaa muotoa kuin kiinteämpi patja. Tämä voi olla hyvä valinta niille, jotka haluavat tuntea olevansa sängyn ympäröimänä, ja niille, jotka nukkuvat kyljellään.
Minkälaisen patjan lujuutta voi säätää?
Voit säätää patjan lujuutta lisäämällä tai poistamalla patjasta vaahtomuovia, lateksia tai villaa. Voit myös ostaa sellaisen patjan, jonka kummallakin puolella on eri kovuusasteet.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 1 / 5. Arvioiden lukumäärä: 1

Ei arvosteluja.