Mikä on paras patja selälle?
Hyvät yöunet ovat olennaisen tärkeitä fyysisen ja henkisen jaksamisen kannalta. Vaikka sinulla ei olisikaan ongelmia selkärangan tai selkäkivun kanssa, sinun kannattaa silti etsiä paras mahdollinen patja. Jos taas kärsit jonkinlaisista selkäkivuista, voi olla vaikeaa löytää patjaa, joka tarjoaa oikeanlaista mukavuutta, laadukasta unta ja tukea.
Jos sinulla on vaikeuksia päättää, mikä patja olisi paras selällesi, tässä on muutama vinkki siitä, mihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota patjaa ostaessasi ja mitä sinun kannattaa etsiä, jos kärsit selkäkivuista.
Tunne nukkumistottumuksesi
Patjaa valitessasi on tärkeää ottaa huomioon nukkumistottumuksesi, kuten nukkuma-asento, ja mieleisesi patjatyyppi – kiinteä vai pehmeä. Kyljellään nukkuvat tarvitsevat yleensä pehmeämpiä patjoja, jotka tukevat kuitenkin selkärankaa, kun taas selällään ja vatsallaan nukkuvat kaipaavat yleensä kiinteämpiä patjoja, jotka auttavat pitämään selkärangan linjassa. Jos vaihtelet asentoa yön aikana, etsi patjaa, jossa on säädettävät kiinteysasteet tai valitse keskikova hybridipatja.
Etsi laadukkaita materiaaleja
Jotta löytäisit itsellesi parhaan patjan, sinun tulisi suosia laadukkaita materiaaleja, kuten muistivaahtoa, lateksivaahtoa ja ilmatäytteisiä patjoja, jotka on valmistettu korkealaatuisista kankaista, kuten villasta tai puuvillasta. Kaikki nämä materiaalit tarjoavat enemmän mukavuutta kuin perinteiset joustinpatjat ja antavat samalla erinomaisen tuen. Varmista, että luet asiakasarvosteluja ja alan luokituksia ennen ostamista. Laadukkaammat materiaalit kestävät yleensä pidempään ja tarjoavat parempaa mukavuutta.
Tutustu eri vaihtoehtoihin
Ennen ostamista kannattaa kokeilla useita eri malleja henkilökohtaisesti, jos mahdollista. Näin saat käsityksen siitä, mikä tuntuu itsellesi miellyttävältä ja minkälainen materiaali tarjoaa parhaan tuen. On myös hyödyllistä seurata, miltä eri patjat tuntuvat nukuttuasi niillä useita öitä – näin saat tarkan kuvan siitä, mikä patja sopii juuri sinun kropallesi parhaiten.
Mitkä patjatyypit ovat parhaita selkäkipujen hoitamiseen?
Kroonisesta selkäkivusta kärsivälle hyvän yöunen saaminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Vääränlainen patjatyyppi voi tehdä nukkumisesta epämukavaa tai jopa kivuliasta, mikä lisää unettomia öitä ja kipua. Parhaan mahdollisen sängyn lisäksi patja on tärkeä sängyn varuste, joka mahdollistaa laadukkaat ja hyvät yöunet. Onneksi on olemassa patjatyyppejä, jotka on suunniteltu erityisesti lievittämään selkäkipuja, jotta voit saada tarvitsemasi levolliset yöunet.
Alta löydät kolme parasta patjatyyppiä selkäkivuista kärsiville.
Muistivaahtopatjat
Muistivaahtomuovipatjat eli memory foam -patjat mukautuvat vartaloosi, kun asetut niiden päälle, ja keventävät painetta alueilla, joilla helpotusta tarvitaan eniten. Ne tarjoavat myös erinomaisen tuen, mutta ovat samalla riittävän pehmeitä ollakseen mukavia.
Muistivaahdosta on erityistä hyötyä kroonisista alaselkäkivuista kärsiville, koska se jakaa painon tasaisesti koko sängyn pinnalle, mikä estää paineen muodostumisen johonkin yksittäiseen kohtaan. Muistivaahtomuovin lämpöä sitovat ominaisuudet auttavat myös pitämään selkärangan suorassa linjassa ja vähentävät huonon asennon aiheuttamaa kipua unen aikana.
Lateksipatjat
Niille, jotka haluavat muistivaahtopatjaa kovemman vaihtoehdon, lateksipatjat voivat olla täydellinen ratkaisu selkäkivun lievittämiseen. Lateksipatjat ovat erittäin tiiviitä ja tarjoavat erinomaisen tuen koko keholle, mikä vähentää selkärankaan kohdistuvaa rasitusta ja pitää selkärangan oikeassa linjassa koko yön ajan. Niillä on myös luonnollisia jäähdytysominaisuuksia, joten sinun ei tarvitse huolehtia hikoilemisesta nukkuessasi. Lateksipatjoja on saatavana eri kiinteysasteilla, joten voit löytää tarpeisiisi täydellisesti sopivan patjan.
Hybridipatja
Hybridipatja yhdistää muistivaahdon ja jousien hyvät puolet. Ne ovat pehmeitä mutta silti riittävän jämäköitä tukemaan kehoasi, eivätkä ne pehmene liikaa pitkässäkään käytössä. Hybridipatja on ihanteellinen vaihtoehto kaikille selkäkivuista kärsiville, sillä ne tarjoavat ylivoimaista mukavuutta ja tukea.
Mikä on patjan lujuusasteikko?
Patjan lujuusasteikko on helppokäyttöinen työkalu, jonka avulla asiakkaat voivat helposti luokitella patjat eri luokkiin. Tämä asteikko on suunniteltu auttamaan asiakkaita tunnistamaan, mikä patja sopii täydellisesti heidän nukkumistarpeisiinsa, olipa kyseessä sitten pehmeä, keskikova tai luja patja. Kyseessä on yksinkertainen luokittelujärjestelmä, jota patjayhtiöt käyttävät luokittelemaan patjoja lujuuden perusteella. Asteikolla 1 on pehmein ja 10 lujin. Pehmeitä patjoja suosivat yleensä kyljellään nukkuvat, koska ne vähentävät rasitusta esimerkiksi lantion alueella, kun taas kiinteämpiä patjoja suosivat selällään nukkuvat, koska ne tarjoavat enemmän tukea kuin pehmeät mallit.
Kumpi patja on parempi selälle - kova vai pehmeä?
Joskus on vaikeaa löytää tarpeisiimme sopiva patja. Yksi asia on kuitenkin varma – olipa sänkysi sitten tavallinen parisänky tai säädettävä moottorisänky, on tärkeää, että sen tukena on laadukas patja. Nopeasti ajateltuna voisi kuvitella, että selkäkivuista kärsivät tarvitsevat kovan patjan ja mukavuutta kaipaavat pehmeän – asia ei kuitenkaan aina ole niin yksinkertainen.
Kiinteät patjat
Selkäkivuista kärsiville suositellaan usein hieman kovempia eli kiinteitä patjoja, koska ne tarjoavat tukevamman makuualustan. Tuki auttaa esimerkiksi selkärankaa suoristumaan. Tämän seurauksena kiinteät patjat voivat auttaa lievittämään niskan, hartioiden ja alaselän jännitystä.
On kuitenkin tärkeää huomata, että “kiinteä” ei tarkoita “kovaa”. Parhaat kiinteät patjat ovat itse asiassa melko pehmeitä – niissä on vain ylimääräinen vaahtomuovikerros tai pehmuste, joka antaa niille kiinteämmän tuntuman. On myös syytä mainita, että joidenkin mielestä kiinteät patjat ovat liian epämukavia; jos kuulut tähän joukkoon, pehmeä patja saattaa olla sinulle parempi valinta.
Pehmeät patjat
Pehmeät patjat voivat olla erityisen hyödyllisiä kyljellään nukkuville, jotka tarvitsevat lisäpehmustusta pitääkseen selkärankansa oikeassa asennossa nukkuessaan.
Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan pehmeät patjat voivat vähentää kuorsausta, koska ne tukevat paremmin tiettyjä kehon alueita, mikä voi auttaa pitämään hengitystiet auki nukkuessa.
Minkä tyyppisiä patjoja kannattaa välttää?
Markkinoilla on nykyään monenlaisia patjoja, ja jokainen on valmistajansa mukaan se kaikkein paras. Kaikki patjat eivät kuitenkaan ole samanarvoisia – jotkut patjat voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Jotta voisit tehdä hyvän päätöksen patjaa ostaessasi, tarkastellaanpa seuraavaksi kolmea patjatyyppiä, joita kannattaa välttää.
- Halvat vaahtomuovipatjat saattavat vaikuttaa ensi silmäyksellä edullisilta, mutta ne sisältävät yleensä heikompia materiaaleja, jotka voivat aiheuttaa epämukavuutta pitkässä juoksussa. Halvemmat vaahtomuovipatjat eivät tarjoa riittävästi tukea keholle ja selkärangalle, mikä voi johtaa selkäkipuihin ja muihin särkyihin.
Niillä on myös taipumus löystyä ajan mittaan, jolloin makuualustasta tulee epätasainen, eikä se silloin mahdollista sinulle tarvitsemaasi levollista unta. - Joustinpatjat olivat ennen markkinoiden suosituin patjatyyppi, mutta ne on sittemmin korvattu mukavammilla vaihtoehdoilla, kuten muistivaahto- ja lateksivuoteilla. Joustin eivät tarjoa riittävää tukea kehollesi tai selkärangallesi, koska jouset liikkuvat toisistaan riippumatta nukkuessasi.
Tämä aiheuttaa sen, että ne muuttuvat ajan myötä muhkuraisiksi ja epämukaviksi. Lisäksi niillä on taipumus aiheuttaa paljon melua, kun liikut niiden päällä yön aikana. - Huonolaatuinen muistivaahto on nykyään yksi suosituimmista patjamateriaaleista, koska se on pehmeä mutta silti tukeva ja mukautuu kehosi muotoon samalla kun se lievittää painetta tarvittaessa. Huonolaatuiset muistivaahtopatjat valmistetaan kuitenkin usein halvoista materiaaleista, jotka eivät kestä käyttöä.
Ne saattavat aluksi tuntua pehmeiltä, mutta ne muuttuvat nopeasti muhkuraisiksi ja epämukaviksi, kun niiden vaahtomuovit hajoavat ennenaikaisesti huonon rakenteen tai valmistuksessa käytettyjen huonojen materiaalien vuoksi.