Tilan maksimointi: Vinkkejä oikean jääkaapin koon valitsemiseen

Tilan maksimointi: Vinkkejä oikean jääkaapin koon valitsemiseen

Jääkaapin oikean koon ja kapasiteetin valitseminen on ratkaiseva päätös jokaiselle asunnon omistajalle. Liian pieni jääkaappi voi aiheuttaa ahtautta ja epäjärjestystä säilytyksessä, kun taas liian suuri jääkaappi voi johtaa energian tuhlaukseen ja korkeampiin sähkölaskuihin. Lisäksi jääkaapin koko ja kapasiteetti voivat vaikuttaa sen yleiseen tehokkuuteen, käyttöikään ja helppokäyttöisyyteen. 

Tässä artikkelissa käsittelemme jääkaapin oikean koon ja kapasiteetin valinnan tärkeyttä ja annamme lyhyen katsauksen tekijöistä, jotka on otettava huomioon tätä päätöstä tehtäessä.

Arvioi tarpeesi ja keittiön pohjaratkaisu

Tarpeiden ja keittiön pohjaratkaisun arviointi on ratkaiseva vaihe, kun valitset oikean kokoisen ja kapasiteetiltaan sopivan jääkaapin kotiisi. Ota ensinnäkin huomioon kotitaloutesi koko ja päivittäiset ruoan säilytystarpeet. Jos perheesi on suuri, tarvitset todennäköisesti suuremman jääkaapin, jotta voit säilyttää ruokasi. Jos ostat elintarvikkeita irtotavarana tai valmistat ja varastoit aterioita etukäteen, tarvitset enemmän tilaa ruoan säilytykseen.

Toiseksi arvioi keittiön pohjaratkaisu ja käytettävissä oleva tila jääkaapille. Mittaa tila, johon aiot sijoittaa jääkaapin, ja varmista, että laitteen ympärillä on riittävästi tilaa ilmanvaihtoa ja helppoa käyttöä varten. Jos keittiössäsi on vain vähän tilaa, harkitse pienemmän kokoista jääkaappia, esimerkiksi työtasoon upotettavaa mallia. Mieti myös jääkaapin sijaintia suhteessa muihin laitteisiin ja kaappeihin sekä jääkaapin oven kääntösuuntaa.

Erilaisten jääkaappien mallit ja niiden koot

Markkinoilla on useita erilaisia jääkaappeja, joilla kullakin on omat ainutlaatuiset etunsa ja kokonsa. Seuraavassa on joitakin yleisiä malleja ja niiden tyypillisiä kokoja ja tilavuuksia:

 • Jääkaapit ranskalaisilla ovilla:  Näissä jääkaapeissa on kaksi ulospäin avautuvaa ovea, ja alaosassa on erillinen pakastin. Jääkaapit ovat tyypillisesti 76,2-91,44 cm leveitä ja niiden tilavuus on 0,56-0,84 kuutiometriä.
 • Side-by-side-jääkaapit: Näissä jääkaapeissa on kaksi ulospäin aukeavaa ovea, joiden toisella puolella on pakastin ja toisella puolella jääkaappi. Side-by-side-jääkaappien leveys on yleensä 81-91,44 cm, ja niiden tilavuus on 0,62-0,84 kuutiometriä.
 • Yläpakastimelliset jääkaapit: Näissä jääkaapeissa on yksi ulospäin avautuva ovi, jonka päällä on pakastin. Näiden leveys on yleensä 60-84 cm, ja niiden tilavuus on 0,28-0,62 kuutiometriä.
 • Jääkaapit, joissa on pakastin alhaalla: Näissä jääkaapeissa on yksi ulospäin avautuva ovi, jossa pakastinlokero on alhaalla. Tämän jääkaapin leveys on tyypillisesti 73-83 cm, ja sen tilavuus on 0,62-0,90 kuutiometriä.
 • Kompaktit jääkaapit: Nämä jääkaapit ovat kooltaan pienempiä ja sopivat erinomaisesti pieniin keittiöihin, asuntolahuoneisiin tai toimistotiloihin. Kompaktit jääkaapit ovat tyypillisesti tilavuudeltaan 0,028-0,13 kuutiometriä.

Oikean koon ja kapasiteetin laskeminen kotitaloudelle

Oikean koon ja kapasiteetin laskeminen kotitaloudellesi edellyttää jääkaapin tarvittavan kuutiomäärän määrittämistä kotitaloutesi koon ja käyttötottumusten perusteella. Näin lasket sen:

 • Määritä kotitaloutesi koko: Ota huomioon jääkaappia käyttävien henkilöiden määrä kotitaloudessasi.
 • Arvioi päivittäinen ruoan säilytystarpeesi: Määritä, kuinka paljon ruokaa säilytät yleensä jääkaapissasi ja kuinka usein ostat elintarvikkeita.
 • Kerro kotitaloutesi koko 0,11-0,17 kuutiometrillä: Näin määritetään jääkaapin suositeltu vähimmäiskoko kotitaloudelle. Esimerkiksi kahden hengen kotitalous tarvitsee jääkaapin, jonka tilavuus on vähintään 0,22-0,33 kuutiometriä.
 • Säädä omien tarpeidesi mukaan: Jos ostat elintarvikkeita irtotavarana tai valmistat ja varastoit aterioita etukäteen, saatat tarvita lisää säilytystilaa. Jos sinulla on usein vieraita tai sinulla on erityisruokavalioita, jotka vaativat lisää säilytystilaa, saatat tarvita suuremman jääkaapin.

Oikeiden ominaisuuksien ja lisävarusteiden valitseminen

Kun valitset jääkaapin oikean koon ja kapasiteetin, on tärkeää ottaa huomioon kaikki lisäominaisuudet, jotka voivat vaikuttaa tarpeisiisi. Seuraavassa on joitakin ominaisuuksia, joita kannattaa harkita:

 • Jääpalakoneet: Jos haluat, että jäätä on aina saatavilla, harkitse jääkaappia, jossa on sisäänrakennettu jääpalakone. Huomaa kuitenkin, että tämä saattaa vaatia lisätilaa pakastelokerossa.
 • Vedenjakelulaitteet: Joissakin jääkaapeissa on vedenjakelu erikseen, joka voi olla joko jääkaapin sisällä tai ulkopuolella. Vesiannostelijat vaativat vesijohdon, mikä voi rajoittaa jääkaapin sijoittelua keittiössäsi, sekä vaikuttaa jääkaapin kokoon ja kapasiteettiin.
 • Lisäovi ovessa -mallit: Näissä jääkaapeissa on ylimääräinen ovi, josta pääset käsiksi usein käytettyihin tuotteisiin avaamatta koko jääkaappia. Vaikka tämä muotoilu on kätevä, se voi viedä lisätilaa ja rajoittaa säilytyskapasiteettia.

Jääkaapin oikean koon ja kapasiteetin valitseminen on tärkeä päätös, joka voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämääsi. Määrittääksesi parhaan jääkaappikoon kotitalouteesi, arvioi tarpeesi ja arvioi keittiön pohjaratkaisu sopivien kuutiometrien määrittämiseksi. Pohdi lisäksi erilaisia saatavilla olevia jääkaappityyppejä sekä niiden kokoja ja tilavuuksia. Viime kädessä oikean jääkaappin koon ja kapasiteetin valitseminen riippuu henkilökohtaisista tarpeista ja mieltymyksistä sekä keittiön pohjaratkaisusta ja käytettävissä olevasta tilasta.

FAQ

Millainen jääkaappi sopii parhaiten pieneen keittiöön?
Jääkaappi, jossa on pakastin ylhäällä, on erinomainen vaihtoehto pieneen keittiöön, sillä se vie yleensä vähemmän tilaa kuin muun tyyppiset jääkaapit.
Jääpalakone vaatii tyypillisesti 28-56 litraa pakastintilaa. Jos käytät usein jäätä, harkitse lisätilan varaamista jääpalakoneelle.
Voiko jääkaappi olla liian suuri keittiööni?
Kyllä, jääkaappi voi olla liian suuri keittiöön. Muista mitata käytettävissä oleva tila keittiössäsi ennen jääkaapin valintaa, jotta se mahtuu mukavasti.
Kuinka usein jääkaappi pitäisi vaihtaa?
Jääkaappi kestää keskimäärin 10-15 vuotta. Jos kuitenkin huomaat suorituskykyongelmia tai merkittävää kulumista, voi olla aika vaihtaa jääkaappi.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.