Muutos juoksumatolla: Kuinka polttaa rasvaa ja päästä kuntoon

Muutos juoksumatolla: Kuinka polttaa rasvaa ja päästä kuntoon

Jos haluat laihduttaa, juoksumatto on erinomainen apuväline. Juoksumattoharjoittelu on myös usein vaivaton sisällyttää kuntorutiineihisi. Juoksumatot ovat kätevä tapa harrastaa liikuntaa sääolosuhteista riippumatta. Ne tarjoavat erilaisia harjoittelu vaihtoehtoja, jotka voivat auttaa sinua polttamaan kaloreita ja karistamaan ei-toivottua painoa.

Tässä oppaassa käsittelemme muun muassa juoksumattojen käytön etuja, erilaisia juoksumattoharjoituksia, kuten kestävyys-, nopeus- ja mäkiharjoituksia. Käsittelemme myös sitä, miten voit välttää yleisiä virheitä. Kerromme esimerkiksi, mitä varotoimia kannattaa noudattaa, jotta juoksumatolla liikkuminen olisi mahdollisimman miellyttävää.

Mitä hyötyä juoksumatolla harjoittelusta on?

Juoksumatto voi olla hyvä tapa laihduttaa ja parantaa yleistä terveyttäsi. Seuraavassa on joitakin tarkempia tietoja tavoista, joilla juoksumatolla harjoittelu voi edistää terveyttäsi:

Kardiovaskulaarinen harjoittelu

Juoksumattoharjoittelu tarjoaa sydämen ja verenkierron kannalta tärkeää harjoitusta. Sen avulla voit polttaa huomattavan määrän kaloreita suhteellisen lyhyessä ajassa. Juoksumaton säädettävät kaltevuus- ja nopeusasetukset tarjoavat lisää sydämen ja verenkierron kannalta olennaista monipuolista harjoittelua. Se voidaan edelleen räätälöidä kuntotasosi mukaan, mikä tekee siitä erinomaisen välineen painonpudotukseen.

Vähäistä rasitusta aiheuttava harjoitus

Juoksumattoharjoittelu on nivelille hellävarainen ja vähän kuormittava liikuntamuoto. Se onkin ihanteellinen vaihtoehto niille, joilla on vammoja tai nivelkipuja. Juoksumatolla juokseminen tai käveleminen voi parantaa sydämen ja verenkierron terveyttä sekä kestävyyttä rasittamatta niveliä kohtuuttomasti.

Lisääntynyt aineenvaihdunta

Juoksumattoharjoittelu voi auttaa lisäämään aineenvaihduntaa, mikä on tärkeää painonpudotuksen kannalta. Kun harjoittelet, kehosi polttaa kaloreita, ja mitä intensiivisempi harjoittelu on, sitä enemmän kaloreita palaa. Lisäksi liikunta auttaa lisäämään lihasmassaa, mikä voi auttaa tehostamaan aineenvaihduntaa ja polttamaan kaloreita silloinkin, kun et treenaa.

Kätevyys

Yksi suurimmista eduista juoksumatolla laihduttamisessa on mukavuus. Juoksumattoja voi käyttää missä tahansa säässä, mihin aikaan päivästä tahansa mukavasti kotona tai kuntosalilla. Tämä helpottaa säännöllisen harjoittelurutiinin noudattamista. Se on tärkeää painonpudotuksen saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Pitkän aikavälin kestävyys

Juoksumattoharjoittelu on kestävä liikuntamuoto, jota voidaan jatkaa pitkällä aikavälillä. Johdonmukaisuus on avainasemassa painonpudotuksessa. Juoksumattoharjoittelun säännöllistäminen voi auttaa sinua saavuttamaan kestäviä laihdutustuloksia, joita on helpompi ylläpitää ajan myötä.

Erilaisia harjoituksia juoksumatolla

Kävelyharjoitus

Kävely on helppo ja miellyttävä tapa harrastaa liikuntaa. Olitpa sitten vasta aloittamassa tai haluamassa lisätä intensiteettiäsi. Tässä on muutamia vinkkejä kävelyharjoittelun aloittamiseen:

 • Aloita hitaasti: Kävelyharjoittelua aloittaessasi on parasta aloittaa hitaasti lyhyillä matkoilla ja siirtyä vähitellen pidempiin matkoihin ja korkeampaan intensiteettiin.
 • Käytä oikeita varusteita: Varmista, että sinulla on mukavat kengät ja säähän sopivat vaatteet, jotta pysyt turvallisena ja motivoituneena kävelyretkilläsi.
 • Lisää kaltevuutta: Haasta itsesi sisällyttämällä reitillesi mäkiä tai käyttämällä juoksumattoa, joka mahdollistaa jopa 15 prosentin jyrkät nousut. Tämä auttaa parantamaan kestävyyttä ja polttamaan enemmän kaloreita jokaisen jakson aikana.

Hölkkääminen/juokseminen

Hölkkä ja juoksu ovat erinomaisia sydän- ja verenkiertoelimistön harjoituksia. Niillä on monia etuja yleisterveydellesi. Seuraavassa on muutamia vinkkejä oman hölkkä-/juoksurutiinisi aloittamiseen:

 • Aseta realistiset tavoitteet: Varmista, että asetat realistiset tavoitteet, kun aloitat minkä tahansa uuden kuntorutiinin, myös hölkkäämisen tai juoksemisen.
 • Aloita hitaasti: Aloita kävelemällä reippaasti ja lisää sitten vähitellen vauhtia, kunnes pystyt hölkkäämään pitkiä aikoja tuntematta oloasi liian väsyneeksi tai uupuneeksi.
 • Lisää etäisyyttä: Lisää vähitellen matkan pituutta ajan myötä, kun totut juoksemaan pidempiä matkoja suuremmalla nopeudella.
 • Intervalliharjoittelu: Sekoita korkeaintensiteettisten sprinttien jaksoja hitaampiin hölkkä- tai kävelyjaksoihin.

Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu

Korkean intensiteetin intervalliharjoittelu (HIIT) on harjoittelumuoto, jossa yhdistyvät lyhyet intensiivisen toiminnan jaksot ja lepojaksot, joiden tarkoituksena on maksimoida kunkin harjoituksen tehokkuus. HIIT-harjoitukset kestävät yleensä enintään 20 minuuttia, ja ne voidaan räätälöidä kenen tahansa kuntotasolle sopiviksi. Juoksumattoa käyttämällä voit helposti luoda tehokkaan HIIT-harjoituksen. Näin se tehdään:

 • Lämmittele: Aloita kävelemällä kohtuullisella nopeudella viiden minuutin ajan lämmittääksesi lihakset ja valmistellaksesi kehoasi tulevaan intervalliharjoitteluun.
 • Lisää intensiteettiä: Lisää juoksumattosi nopeutta ja aloita juokseminen kovalla vauhdilla 30 sekunnin ajan, minkä jälkeen kävele minuutin ajan pienemmällä intensiteetillä.
 • Jäähdyttele: Päätä HIIT-jakso hidastamalla juoksumaton nopeutta ja anna itsellesi kolme minuuttia aikaa jäähdytellä ja hengähtää, ennen kuin lopetat harjoittelun.

Varotoimenpiteet juoksumatolla harjoittelun aikana

Juoksumatolla harjoittelu voi olla tehokas tapa saavuttaa painotavoitteesi. On kuitenkin olemassa muutamia varotoimenpiteitä, jotka on otettava käyttöön. Välttäen yleiset vammat ja maksimoidaksesi kunkin harjoituksen tehokkuuden. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä:

 • Vältä vammoja: Varmista, että nopeus ja kaltevuus on asetettu nykyiselle kuntotasollesi sopivaksi, jotta minimoit kehon tarpeettoman rasituksen ja loukkaantumisen riskin. Lisäksi venyttele aina ennen harjoittelun aloittamista ja kiinnitä huomiota kaikkiin epämukaviin tunteisiin, joita saatat tuntea harjoituksen aikana.
 • Pysy nesteytettynä: Runsaan veden juominen ennen juoksumattoharjoituksia, niiden aikana ja niiden jälkeen on tärkeää nestehukan välttämiseksi ja energiatasojen ylläpitämiseksi koko harjoituksen ajan.
 • Oikea muoto: Varmista, että kaikki liikkeet tehdään oikeassa muodossa ja hyvässä ryhdissä, jotta voit maksimoida harjoituksen hyödyt ja suojautua samalla mahdollisilta rasituksilta tai vammoilta.

FAQ

Kyllä, oikea asento ja muoto juoksumatolla on olennaisen tärkeää rasitusten tai vammojen välttämiseksi, harjoituksen hyötyjen maksimoimiseksi ja turvallisuuden takaamiseksi.
Kuinka usein juoksumattoharjoittelua pitäisi tehdä?
Harjoittelun tiheys riippuu yksilöllisestä kuntotasostasi ja tavoitteistasi, mutta useimmat asiantuntijat suosittelevat kuitenkin neljästä viiteen harjoituskertaa viikossa optimaalisten tulosten saavuttamiseksi.
Millä nopeudella minun pitäisi juosta juoksumatolla?
Tämä riippuu nykyisestä kuntotasostasi ja tavoitteistasi – jos vasta aloitat juoksemisen, aloita hitaalla kävelyllä tai hölkällä. Jos olet jo kokeneempi tai haluat ponnistaa pidemmälle, lisää nopeutta vastaavasti.
Onko juoksumatto hyvä aloittelijoille?
Kyllä, juoksumatot ovat hyvä vaihtoehto aloittelijoille, koska voit säätää nopeutta ja kaltevuutta senhetkisen kuntotasosi mukaan. Lisäksi useimmissa juoksumatoissa on turvaominaisuuksia, kuten turva-avaimet, joita voi käyttää hätätilanteessa.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.