Juoksumatto vai crosstraineri – Miten valita sinulle sopiva kuntolaite?

Juoksumatto vai crosstraineri – Miten valita sinulle sopiva kuntolaite?

Haluatko investoida kuntoilulaitteisiin, mutta et osaa päättää juoksumaton tai crosstrainerin välillä? Juoksumatto tarjoaa voimakkaamman harjoittelun, joka kohdistuu pääasiassa alavartaloon, kun taas crosstraineri tarjoaa matalamman harjoittelun, joka kohdistuu sekä ylä- että alavartaloon. Tässä artikkelissa tarkastelemme kummankin koneen etuja ja haittoja, jotta voit valita kuntotavoitteisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Mitä etuja juoksumatolla on?

Juoksumaton käyttämisen etuja ovat:

 • Parempi sydän- ja verisuoniterveys: Juoksumatolla juokseminen tai käveleminen voi parantaa sydämesi terveyttä vahvistamalla sydänlihasta, parantamalla verenkiertoa ja pienentämällä sydänsairauksien riskiä.
 • Painonpudotus: Juoksumattoa säännöllisesti käyttämällä voit laihtua polttamalla kaloreita ja tehostamalla aineenvaihduntaa.
 • Mukavuus: Juoksumatot ovat saatavilla useimmissa kuntosaleissa, ja niitä voi ostaa myös kotikäyttöön, mikä tarjoaa kätevän vaihtoehdon treenata säästä tai vuorokaudenajasta riippumatta.
 • Mukautettavat harjoitukset: Juoksumatot on varustettu erilaisilla asetuksilla, kuten kaltevuudella ja nopeudella, joiden avulla voit luoda räätälöityjä harjoituksia kuntotasosi ja tavoitteidesi mukaan.

Mitkä ovat crosstrainerin kuntopyörän käytön edut?

Crosstrainer koneen käytön etuja ovat:

 • Vähäistä rasitusta aiheuttava harjoittelu: Se on nivelille hellävaraisempi kuin juoksun kaltaiset voimakkaan iskun harjoitukset. Tämä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon niille, joilla on nivelkipuja tai vammoja.
 • Kokonaisvartaloharjoittelu: Toisin kuin juoksumatot, elliptiset trikit työskentelevät sekä ylä- että alavartalossa, mikä tarjoaa kokovartaloharjoittelun, joka kohdistuu useisiin lihasryhmiin kerralla.
 • Terveyden parantaminen: Crosstrainer koneen käyttö voi auttaa parantamaan terveyttäsi nostamalla sykettäsi, parantamalla verenkiertoa ja alentamalla sairauksien riskiäsi yleensä.
 • Monipuolisuus: Crosstrainer koneet tarjoavat erilaisia harjoitteluvaihtoehtoja, kuten eteen- ja taaksepäin suuntautuvia liikkeitä, mikä voi auttaa pitämään harjoittelun mielenkiintoisena ja haastavana.

Mitä eroa on korkean ja matalan iskun harjoittelun välillä?

Vaikuttavuudeltaan voimakkaan ja kevyen harjoittelun ero on siinä, kuinka paljon niveliin kohdistuu rasitusta harjoittelun aikana. Voimakkaasti vaikuttaviin harjoituksiin liittyy liikkeitä, jotka saavat jalkasi irtoamaan maasta, kuten hyppääminen tai juokseminen, ja ne voivat rasittaa niveliä, luita ja sidekudoksia enemmän. Esimerkkejä voimakkaan iskun harjoitteista ovat juoksu, hyppyrit ja plyometriset harjoitteet.

Toisaalta matalan iskun harjoitteisiin kuuluu liikkeitä, joissa toinen tai molemmat jalat pysyvät maassa, tai toimintoja, jotka minimoivat niveliin kohdistuvan iskun voiman. Esimerkkejä vähän kuormittavista harjoituksista ovat kävely, uinti, pyöräily ja crosstrainerin  käyttö. Matalan iskun harjoittelua pidetään yleisesti niveliä säästävämpänä, ja se voi olla parempi vaihtoehto henkilöille, joilla on nivelkipuja, niveltulehduksia tai vammoja.

Juoksumatto vai crosstraineri – miten valita sinulle sopiva kuntolaite?

Kun on kyse oikean kuntolaitteen valitsemisesta tarpeisiisi, päätös kaatuu usein klassiseen juoksumatto vs. crosstrainer -väittelyyn. Molemmilla laitteilla on omat ainutlaatuiset etunsa ja haittansa, joten on tärkeää ottaa huomioon kuntotavoitteesi, fyysiset kyvyt ja henkilökohtaiset mieltymyksesi ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Juoksumatto on hyvä valinta: 

 • Kardiovaskulaarisen kunnon parantamiseen ja kalorien polttamiseen.
 • Tarjoaa voimakkaan harjoittelun, joka kohdistuu alavartalon lihaksiin, kuten pakaroihin, nelipäisiin ja vasikoihin.
 • Voi parantaa luuntiheyttä ja tehostaa aineenvaihduntaa.
 • Sopii erinomaisesti painonpudotukseen ja kestävyyden lisäämiseen.

Crosstraineri on hyvä valinta: 

 • Crosstrainer kuntopyörä tarjoaa matalan iskun harjoittelun, joka kohdistuu sekä ylä- että alavartalon lihaksiin.
 • Pehmeä ja sujuva liike, mikä helpottaa niveliä.
 • Erityisen tehokas jumppaamaan pakaralihaksia, reisilihaksia ja nelipäitä.
 • Kädensijat mahdollistavat ylävartaloharjoittelun, joka kiinteyttää käsiä, hartioita ja selkää.

Viime kädessä päätös juoksumaton ja crosstrainerin välillä riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja kuntotavoitteistasi. Jos etsit voimakasta harjoittelua, joka kohdistuu pääasiassa alavartaloon, juoksumatto voi olla paras vaihtoehto. Jos taas haluat tehdä matalaäänisen harjoittelun, joka kohdistuu sekä ylä- että alavartaloon, crosstraineri voi olla parempi valinta. Muista ottaa huomioon fyysiset rajoitteesi ja mahdolliset ennestään olevat sairaudet, kun teet päätöstä, ja ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen, jos sinulla on huolia uuden harjoitusrutiinin aloittamisesta.

FAQ

Kumpi on parempi: juoksumatto vai crosstrainer kuntoilulaite laihduttamiseen?
Juoksumatto ja elliptinen kuntopyörä voivat molemmat auttaa painonpudotuksessa polttamalla kaloreita ja tehostamalla aineenvaihduntaa. Juoksumatto kohdistuu alavartaloon, ja se on tehokas luuntiheyden ja juoksukestävyyden kannalta, kun taas crosstrainer tarjoaa koko kehon harjoittelua, joka on vähän rasittavaa, ja se on ihanteellinen niille, joilla on nivelongelmia tai vammoja.
Onko 30 minuuttia kävelyä parempi kuin 30 minuuttia crosstrainerilla?
Kävely ja crosstrainer treeni 30 minuutin ajan voivat parantaa sydän- ja verisuoniterveyttä ja auttaa painonpudotuksessa. Juoksumatto on matala rasitus ja sopii aloittelijoille tai niille, joilla on nivelkipuja, kun taas crosstrainer treeni on kokovartaloharjoittelua, joka polttaa enemmän kaloreita. Valitse harjoitus, joka sopii mieltymyksiisi, kuntotasoosi ja tavoitteisiisi.
Kumpi juoksumatto vai crosstrainer on parempi vatsan rasvaan?
Juoksumatto ja crosstrainer treeni edistävät molemmat painonpudotusta ja vatsan rasvan vähentämistä, mutta paras harjoitus riippuu yksilöllisistä tekijöistä. Juoksumatolla juokseminen voi vähentää kehon kokonaisrasvapitoisuutta, kun taas crosstrainer kuntopyörä tarjoaa niveliä säästävää, koko kehon harjoittelua.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.