Uni ja painonpudotus: Kuinka paljon painomme tippuu yön aikana?

Uni ja painonpudotus: Kuinka paljon painomme tippuu yön aikana?

Haluatko tietää, kuinka paljon painoa voit tiputtaa nukkumalla? Useimmat ihmiset eivät ymmärrä, että he voivat itse asiassa laihtua nukkumalla. Tässä artikkelissa tarkastellaan unen ja painonpudotuksen välistä yhteyttä.

Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon painoa voi pudottaa pelkästään nukkumalla hyvin. Tässä artikkelissa tarkastellaan eri tapoja, joilla uni vaikuttaa kehoomme, ja miten voimme varmistaa, että saamme unestamme kaiken irti.

Kuinka monta kaloria poltamme nukkuessamme?

Me kaikki tiedämme, että uni on tärkeää terveydellemme, mutta tiesitkö, että se voi vaikuttaa myös painoon? Riittävä unensaanti on välttämätöntä terveen painon ylläpitämiseksi, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että vähemmän nukkuvat ihmiset ovat todennäköisemmin ylipainoisia tai lihavia.

Mutta miten uni tarkalleen ottaen vaikuttaa painoon? Ensinnäkin, kun olemme väsyneitä, meillä on taipumus tehdä huonoja ruokavalintoja. Uupuneina turvaudumme todennäköisemmin epäterveellisiin välipaloihin ja aterioihin, mikä voi johtaa painonnousuun.

Lisäksi univaje voi häiritä hormonitoimintaa, mikä lisää ruokahalua. Kun emme saa tarpeeksi lepoa, kehomme tuottaa enemmän greliiniä, joka on nälkää lisäävä hormoni, ja vähemmän leptiiniä, joka kertoo meille, milloin olemme kylläisiä. Tämä voi saada meidät syömään enemmän kuin muuten söisimme.

Unen puute voi myös aiheuttaa sen, että poltamme vähemmän kaloreita. Kun olemme väsyneitä, liikumme vähemmän ja aineenvaihduntamme hidastuu. Tämä tarkoittaa, että poltamme vähemmän kaloreita päivän mittaan.

Kun nukumme, kehomme pystyy myös korjaamaan itseään ja palautumaan. Tämä prosessi vaatii energiaa. Tavallaan siis poltamme kaloreita nukkuessamme.

Nukkuessamme poltamme keskimäärin noin 50 kaloria tunnissa. Tämä ei ehkä kuulosta paljolta, mutta määrä voi kasvaa ajan myötä. Jos nukut vain kaksi lisätuntia unta joka yö, voit polttaa 100 ylimääräistä kaloria päivässä, mikä voi johtaa painonpudotukseen vuoden aikana.

Jos siis haluat laihtua, varmista, että nukut riittävästi. Seitsemästä kahdeksaan tuntia unta joka yö on optimaalinen laihtumisen ja yleisen terveyden kannalta.

Kuinka paljon pudotamme painoa yön aikana?

Monet tekijät vaikuttavat siihen, kuinka paljon pudotamme painoa nukkuessamme.

Jos olet univajeessa, et välttämättä laihdu yhtä paljon.

Ikä, lihasmassa ja muut terveystekijät voivat myös vaikuttaa painonpudotukseen nukkuessa.

Jos yrität laihduttaa, riittävä uni on tärkeää. Hyvät yöunet voivat tehostaa aineenvaihduntaa ja vähentää epäterveellisiä mielihaluja. Varmista siis, että nukut riittävästi, jos haluat nähdä tuloksia vaa’alla.

Kuinka monta tuntia unta tarvitsen laihtuakseni?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä jokaisen ihmisen unentarve vaihtelee. Useimmat asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että 7-8 tuntia unta yössä on optimaalinen määrä yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Tutkimusten mukaan painonpudotuksen kannalta ei kuitenkaan aina ole välttämättä ratkaisevaa, että nukutaan enemmän. Eräässä tutkimuksessa osallistujat, jotka nukkuivat 8,5 tuntia yössä, eivät laihtuneet enempää kuin ne, jotka nukkuivat 7,5 tuntia yössä.

Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin kuitenkin, että alle 6 tuntia yössä nukkuvien ihmisten todennäköisyys olla lihavia oli 27 prosenttia suurempi kuin niiden, jotka nukkuivat 7-8 tuntia yössä.Vaikka lopullista vastausta ei olekaan, näyttää siltä, että riittävä uni on painonpudotuksen kannalta todella tärkeää. Jos et vielä nuku tarpeeksi, pyri lisäämään yöunia 30-60 minuutilla, kunnes tunnet itsesi levänneeksi. Jos sinulla on univaikeuksia, kannattaa harkita uuden sängyn hankkimista. Kurkkaa täältä artikkelimme moottorisängyistä ja parisängyistä.

FAQ

Kuinka monta kaloria poltamme yöllä?
Arvioiden mukaan ihmiset polttavat yleensä yhdestä 50 kaloriin tunnissa nukkuessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen voi helposti käyttää useita satoja kaloreita yöuniensa aikana – varsinkin jos hän nukkuu keskimäärin yli 8 tuntia yössä. Tietenkin sellaiset tekijät kuin ikä, sukupuoli, paino ja aineenvaihdunta vaikuttavat omalta osaltaan siihen, kuinka monta kaloria yön aikana palaa.
Uni auttaa säätelemään hormoneja, kuten kortisolia ja greliiniä, jotka vaikuttavat nälkään ja kylläisyyden tunteeseen. Unenpuute voi lisätä näläntunnetta, mikä johtaa ylensyöntiin ja vaikeuttaa painonpudotusta. Ilman riittävää lepoa myös kyky tehdä terveellisiä elintarvikevalintoja heikkenee. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että alle seitsemän tunnin yöunet voivat lisätä lihavuuden riskiä, koska ne vaikuttavat aineenvaihdunnan tasoon.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 1 / 5. Arvioiden lukumäärä: 1

Ei arvosteluja.