Pitäisikö sinun hankkia kaasu- vai induktioliesi?

Pitäisikö sinun hankkia kaasu- vai induktioliesi?

Nykypäivän moderneissa keittiöissä täydellisen lieden valitseminen voi olla haastava tehtävä. Vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti, ja kaksi lieden tyyppiä on noussut ruoanlaiton eturiviin: induktio- ja kaasuliedet.

Tässä kattavassa artikkelissa perehdymme induktio- ja kaasuliesien maailmaan ja annamme sinulle tietoa siitä, miten kumpikin näistä liesilaitteista toimii, sekä niiden eduista ja haitoista. Lisäksi vertailemme näitä kahta suosittua vaihtoehtoa ruoanlaittotehon, kustannusten ja energiatehokkuuden kannalta. Tämän artikkelin lopussa sinulla on arvokkaita tietoja, joiden avulla voit tehdä valistuneen päätöksen ja valita ihanteellisen ruoanlaittokumppanin kotiisi. 

Mikä on induktioliesi?

Induktioliesi, joka tunnetaan myös induktiokeittotasona, on eräänlainen sähköliesi, joka käyttää sähkömagneettisia kenttiä suoraan keittoastioiden lämmittämiseen perinteisen lämmityselementin sijasta. Tämä edistyksellinen tekniikka tarjoaa lukuisia etuja ja joitakin haittoja, joita tarkastelemme yksityiskohtaisesti jäljempänä.

Induktioliedet toimivat luomalla magneettikentän keittotason pinnan alla olevan johtokelan avulla. Kun induktiokäyttöön soveltuva keittoastia. Yleensä valmistettu ferromagneettisista materiaaleista, kuten valuraudasta tai ruostumattomasta teräksestä, asetetaan liesitasolle, magneettikenttä saa aikaan sähkövirran keittoastian sisällä. Tämä sähkövirta synnyttää lämpöä keittoastian vastuksen ansiosta, jolloin kattila tai pannu kuumenee eikä itse keittotaso. Koska lämpö tuotetaan keittoastian sisällä, keittotaso pysyy suhteellisen viileänä kosketeltaessa, mikä vähentää palovammojen riskiä ja helpottaa sen puhdistamista.

Induktiolieden hyvät puolet

 • Energiatehokkuus: Induktioliedet ovat tehokas vaihtoehto perinteisille liesijärjestelmille, sillä ne lämmittävät suoraan keittoastiaa ja minimoivat lämpöhäviöt. Tämä nopeuttaa kypsennysaikaa ja vähentää energiankulutusta muihin kypsennysmenetelmiin verrattuna.
 • Tarkka lämpötilan säätö: Induktioliedet tarjoavat tarkan lämpötilan säädön, jonka avulla voit säätää lämpötasoja helposti ja tarkasti. Näin kypsennysprosessi on paremmin hallinnassa ja tulokset pysyvät tasaisina.
 • Turvallisuus: Koska liesitaso pysyy viileänä, palovammojen riski on huomattavasti pienempi. Lisäksi induktioliedessä on usein turvaominaisuuksia, kuten automaattinen sammutus, kun keittoastia poistetaan tai jos keittoastia vuotaa.
 • Helppo puhdistaa: Induktioliedellä on sileä, tasainen pinta, joten se on helpompi puhdistaa kuin kaasuliesi. Koska keittotaso ei kuumene yhtä kuumaksi, roiskeet ja roiskeet eivät palaudu pintaan, mikä mahdollistaa nopean ja yksinkertaisen siivouksen.

Induktiolieden haitat

 • Yhteensopivuus: Induktioliedet vaativat erityisiä ferromagneettisista materiaaleista valmistettuja astioita. Alumiinista, kuparista tai lasista valmistetut astiat eivät toimi induktiolieden kanssa, mikä voi edellyttää uusien astioiden hankkimista.
 • Alkuperäiset kustannukset: Induktioliedet ovat yleensä kalliimpia kuin kaasuliedet, sekä hankintahinnan että asennuskustannusten osalta.
 • Sähkökatkokset: Induktioliedet tarvitsevat sähköä toimiakseen. Sähkökatkoksen sattuessa et voi käyttää induktioliettä ruoanlaittoon.
 • Oppimiskäyrä: Kaasuliedellä ruoanlaittoon tottuneet saattavat tarvita jonkin aikaa sopeutuakseen induktiolieden erilaisiin ruoanlaittotekniikoihin ja lämmönjakotapoihin.

Mikä on kaasuliesi?

Kaasuliesi, joka tunnetaan myös nimellä kaasukeittotaso, on suosittu ja perinteinen valinta ruoanlaittoon. Se perustuu maakaasun tai propaanin palamiseen lämmön tuottamiseksi, joka sitten siirretään polttimille asetettuihin astioihin. Perehdytäänpä tarkemmin siihen, miten kaasuliedet toimivat, sekä niiden hyviin ja huonoihin puoliin.

Kaasuliesi koostuu polttimista, jotka on kytketty kaasusyöttöön joko maakaasulinjan tai propaanisäiliön kautta. Kun säätönuppia käännetään, kaasu virtaa venttiilin läpi ja sekoittuu ilman kanssa venturiputkessa, jolloin syntyy syttyvä kaasu-ilmaseos. Tämä seos sytytetään sitten kipinällä tai sytytysliekillä, jolloin syntyy tasainen liekki, joka lämmittää astiat suoraan. Lämmön voimakkuutta voidaan säätää säätämällä kaasun virtausta venttiilin läpi, mikä tarjoaa joustavuutta ja tarkkuutta ruoanlaittoon.

Kaasuliesien hyvät puolet:

 • Tarkka lämmönsäätö: Kaasuliedet tarjoavat välittömän ja tarkan lämmönsäätelyn, joten lämpötilaa on helppo säätää ruoanlaiton aikana. Induktioliesiin verrattuna niissä on kuitenkin suurempi riski lämpötilan vaihteluihin, jotka johtuvat esimerkiksi ilmavuodoista ja kaasun paineen vaihteluista.
 • Yhteensopivuus: Kaasuliesi on yhteensopiva useimpien astioiden, kuten alumiinin, ruostumattoman teräksen, valuraudan ja ei-magneettisten materiaalien kanssa, mikä antaa sinulle enemmän vapautta kattiloiden ja pannujen valinnassa.
 • Kypsennysnopeus: Kaasuliedet lämpenevät nopeasti ja jakavat lämmön tasaisesti, mikä takaa tasaiset kypsennystulokset ja nopeuttaa aterioiden valmistusta.
 • Sähkökatkokset eivät vaikuta: Koska kaasuliesi ei ole riippuvainen sähköstä, sitä voidaan käyttää sähkökatkosten aikana, mikä tekee siitä luotettavan vaihtoehdon ruoanlaittoon. Sähkön keskimääräiset vuosikustannukset ovat korkeammat kuin maakaasun, joten sitä pidetään yleisesti ottaen edullisempana. 

Kaasulieden haitat:

 • Energiatehokkuus: Kaasuliedet ovat yleensä vähemmän energiatehokkaita kuin induktioliedet, sillä lämpöä voi hävitä astioiden ympäriltä, jolloin energiaa menee hukkaan.
 • Puhdistus: Kaasuliesissä on ritilöitä, polttimia ja muita osia, jotka voivat kerätä rasvaa ja roiskeita, joten niiden puhdistaminen on haastavampaa kuin induktioliesien.
 • Turvallisuusongelmat: Kaasulieden avoin liekki aiheuttaa palovammojen, kaasuvuotojen ja mahdollisten tulipalojen vaaran. Monissa nykyaikaisissa kaasuliesissä on kuitenkin turvaominaisuuksia, kuten liekin katkaisulaitteet, jotka katkaisevat kaasunsyötön, jos liekki sammuu.
 • Asennus ja saatavuus: Kaasuliesi vaatii kaasusyötön, jota ei välttämättä ole saatavilla kaikilla alueilla tai joka vaatii ylimääräisiä asennuskustannuksia.

Kaasu- ja induktiolieden vertailu

Lämmitysajat
Induktioliedet ovat tunnettuja nopeasta lämpenemisajastaan. Ne käyttävät sähkömagneettista energiaa suoraan keittoastioiden lämmittämiseen, mikä tarkoittaa, että astiat lämpenevät nopeammin ja tasaisemmin kuin kaasuliedellä. Kaasulieden lämpeneminen kestää sitä vastoin hieman kauemmin, koska ne käyttävät liekkejä astioiden lämmittämiseen.

Lämpötilan säätö ja tasaisuus
Sekä induktio- että kaasuliesi mahdollistavat tarkan lämpötilan säädön, mutta induktioliesi pitää asetetun lämpötilan tasaisemmin yllä. Kaasuliesi on alttiimpi lämpötilavaihteluille, jotka johtuvat esimerkiksi ilmavuodoista ja kaasun paineen vaihteluista.

Energiatehokkuus
Induktioliedet ovat energiatehokkaampia kuin kaasuliedet. Ne muuttavat lähes kaiken kuluttamansa energian lämmöksi, kun taas kaasuliedet menettävät osan tuottamastaan lämmöstä poistojärjestelmän kautta. Induktioliedet lämpenevät myös nopeammin, mikä tarkoittaa, että lämmitysprosessissa kuluu vähemmän energiaa hukkaan.

Kustannukset
Induktioliedet ovat yleensä kalliimpia kuin kaasuliedet, mutta niiden hinta on laskenut viime vuosina. Induktioliedellä käytettävien astioiden kustannukset voivat myös olla korkeammat, koska niiden on oltava valmistettu erityismateriaaleista, jotka ovat yhteensopivia induktiokeittämisen kanssa. Kaasuliedet ovat yleensä halvempia, mutta kaasun hinta voi vaihdella alueesta riippuen.

Alkuinvestoinnit
Induktiolieden alkuinvestoinnit voivat olla korkeammat lieden ja astioiden korkeampien kustannusten vuoksi. Kaasuliedet saattavat kuitenkin vaatia monimutkaisemman asennuksen ja putkiston, mikä voi lisätä alkuinvestointia.

Jatkuvat energiakustannukset
Induktioliedet ovat energiatehokkaampia, joten niiden käyttökustannukset ovat pitkällä aikavälillä pienemmät. Kaasulieden energiakustannukset voivat vaihdella kaasun hinnan mukaan, mutta ne voivat myös tarjota enemmän joustavuutta energialähteen suhteen, sillä niitä voidaan käyttää maakaasulla tai propaanilla.

Turvallisuus
Induktioliedet ovat yleensä turvallisempia kuin kaasuliedet, koska niissä ei ole avoliekkiä, mikä vähentää tulipalon tai kaasuvuotojen riskiä. Induktioliedellä on myös automaattinen poiskytkentä, jos polttimella ei ole astioita. Kaasuliesi on alttiimpi tulipaloille ja kaasuvuodoille, ja se vaatii enemmän huomiota ruoanlaiton aikana.

Helppokäyttöisyys
Sekä induktio- että kaasuliedet ovat helppokäyttöisiä, mutta induktioliedet saattavat vaatia hieman opettelua, koska ne toimivat eri tavalla kuin kaasuliedet. Kaasuliedet saattavat vaatia enemmän huoltoa ja puhdistusta, koska ruoka voi jäädä kiinni polttimiin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sekä induktio- että kaasuliedellä on omat hyvät ja huonot puolensa. Induktioliedet ovat nopeampia, energiatehokkaampia ja turvallisempia, mutta niiden alkuinvestoinnit ovat suuremmat ja ne saattavat vaatia erityisiä astioita. Kaasuliedet ovat halvempia ja tarjoavat enemmän joustavuutta energialähteen suhteen, mutta ne vaativat enemmän huoltoa ja voivat olla epätasaisempia asetetun lämpötilan ylläpitämisessä. Viime kädessä paras valinta riippuu yksilöllisistä mieltymyksistä ja tarpeista.

FAQ

Pitäisikö minun vaihtaa kaasusta induktioon?
Se riippuu henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja tarpeistasi. Induktioliedet ovat nopeampia, energiatehokkaampia ja turvallisempia, mutta niiden alkuinvestointi on suurempi ja ne saattavat vaatia erityisiä astiastoja. Kaasuliedet ovat halvempia ja tarjoavat enemmän joustavuutta energialähteen suhteen, mutta ne vaativat enemmän huoltoa ja voivat olla epätasaisempia asetetun lämpötilan ylläpitämisessä.
Onko induktiolla valmistettu ruoka terveellistä?
Kyllä, induktiolla valmistettua ruokaa pidetään yleisesti ottaen terveellisenä, koska se ei tuota haitallisia savuja tai epäpuhtauksia ja koska se kypsentää ruoan nopeasti ja tasaisesti tarkassa lämpötilassa, mikä auttaa säilyttämään ruoan ravintoaineet. Kuten mikä tahansa ruoanvalmistusmenetelmä, ruoan terveellisyys riippuu kuitenkin käytetyistä ainesosista ja käytetyistä ruoanvalmistustekniikoista.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.