Mikroaaltouunin puhdistusopas - Tarkat ohjeet

Mikroaaltouunin puhdistusopas - Tarkat ohjeet

Mikroaaltouuneista on tullut välttämätön osa keittiötämme ja jokapäiväistä elämäämme. Ne tarjoavat nopean ja kätevän tavan lämmittää ruokaa sekä juomia. Lisäksi niiden tekniikka ja ominaisuudet ovat kehittyneet huomattavasti viime vuosina. Kuten mikä tahansa muukin keittiökone, on mikroaaltouuni tärkeää pitää puhtaana ja hyvin huollettuna, jotta sen pitkäikäisyys ja suorituskyky voidaan varmistaa.

Tässä artikkelissa käsittelemme mikroaaltouunin puhdistamiseen ja huoltamiseen liittyviä keskeisiä vaiheita, tarvikkeita sekä kerromme muutamia vinkkejä ongelmien ennaltaehkäisyyn. Noudattamalla näitä ohjeita ja vinkkejä voit pitää mikroaaltouunisi huippukunnossa, poistaa bakteerit sekä ruokajäämät ja parantaa keittiösi yleisilmettä.

Huomaa: Voit lukea lisää mikroaaltojen vaikutuksesta ruoan koostumukseen täältä.

Mitä tarvitset mikroaaltouunin puhdistamiseen?

Mikroaaltouunin puhdistuksessa oikeat tarvikkeet voivat tehdä tehtävästä paljon vaivattomamman. Katso alta, mitä tarvitset mikroaaltouunin puhdistamiseen:

 1. Mikrokuituliina – Mikrokuituliinalla pyyhitään mikroaaltouunin ulkopuoli ja säätimet. Ne poistavat hellävaraisesti ja tehokkaasti lian pintaa naarmuttamatta.
 2. Ruokasooda – Ruokasooda on luonnollinen puhdistusaine, joka poistaa tahrat ja hajut tehokkaasti mikroaaltouunin sisältä. Kun se yhdistetään veteen, se muodostaa tahnan, jota voidaan käyttää sitkeisiin tahroihin.
 3. Etikka – Etikka on voimakas luonnollinen desinfiointiaine, joka poistaa tehokkaasti ruoanjäämät ja bakteerit mikroaaltouunin sisältä. Kun se yhdistetään veteen, siitä syntyy liuos, jota voidaan käyttää mikroaaltouunin sisäpintojen puhdistamiseen.
 4. Lämmin vesi – Lämpimällä vedellä laimennetaan ruokasooda- sekä etikkaliuokset ja huuhdellaan mikroaaltouuni puhdistuksen jälkeen.
 5. Pehmeäharjainen harja – Pehmeäharjaista harjaa käytetään hankaamaan mikroaaltouunin sisäpinnoista itsepintaiset tahrat ja ruokajäämät pois. Se poistaa lian hellävaraisesti ja tehokkaasti pintaa naarmuttamatta.

Mitä sinun pitäisi tehdä ennen mikroaaltouunin puhdistamista?

Mikroaaltouunin valmistelu puhdistusta varten on tärkeä vaihe, jotta puhdistusprosessi olisi tehokas ja toimiva. Kun käytät aikaa mikroaaltouunin asianmukaiseen valmisteluun puhdistusta varten, voit varmistaa, että kaikki pinnat tulevat käsitellyiksi ja että sinulla on kaikki tarvittavat tarvikkeet sekä työkalut valmiiksi käsillä. 

 • Irrota mikroaaltouuni seinästä:

Ensimmäinen vaihe mikroaaltouunin puhdistamisessa on irrottaa se pistorasiasta. Näin varmistat, ettet käynnistä sitä vahingossa puhdistuksen aikana, ja poistat myös sähköiskun vaaran.

 • Astioiden poistaminen sisätiloista:

Kun olet irrottanut mikroaaltouunin pistokkeen, poista kaikki astiat sen sisältä. mikroaaltouuni on helpompi puhdistaa.

 •  Pyyhi ulkopinnat ja kontrollit kostealla liinalla:

Ennen kuin puhdistat mikroaaltouunin sisäpinnan, pyyhi ulkopinnat ja kontrollit kostealla liinalla. Tämä poistaa irtonaisen lian ja helpottaa puhdistamista.

Millä poistaa tahrat ja ruokajäämät mikroaaltouunin sisältä?

Tahrojen ja ruokajäämien poistaminen mikroaaltouunista on olennainen vaihe, jotta se pysyy uuden näköisenä ja toimivana. Oikeilla työkaluilla ja tekniikoilla näiden itsepäisten tahrojen sekä ruokajäämien poistaminen on nopeaa ja helppoa. Näin voit pitää mikroaaltouunisi hyvännäköisenä ja toimintakuntoisena.

 • Putsaa ruokasoodaliuoksella:

Ruokasooda on luonnollinen puhdistusaine, joka poistaa tahrat ja ruoanjäämät mikroaaltouunin sisältä tehokkaasti. Voit tehdä ruokasoodaliuoksen yhdistämällä 2 ruokalusikallista ruokasoodaa desiin lämmintä vettä. Sekoita, kunnes ruokasooda on liuennut veteen täysin.

Kasta mikrokuituliina tähän seokseen ja hankaa sillä mikroaaltouunin tahraiset ja ruokajäämien peittämät alueet.

 • Poista ruokasoodaliuos:

Kun olet puhdistanut likaiset ja ruokajäämien peittämät alueet ruokasoodaliuoksella, pyyhi mikroaaltouunin sisätilat veteen kastetulla kostealla liinalla. Tämä poistaa pinnoille jääneen ruokasoodaliuoksen.

 • Käsittele etikalla:

Myös etikkaa voidaan käyttää tahrojen ja ruokajäämien poistamiseen mikroaaltouunin sisältä. Yhdistä desi etikkaa ja desi lämmintä vettä ja sekoita, kunnes etikka on täysin liuennut veteen. Pyyhi mikroaaltouunin sisätilat tähän seokseen kastetulla mikrokuituliinalla. Tämä auttaa poistamaan jäljellä olevat tahrat ja jäämät sekä desinfioi mikroaaltouunin sisätilat.

Huomaa: Voit lukea lisää etikan toiminnallisista ominaisuuksista täältä.

Miten mikroaaltouunin lautanen ja ilmanvaihtojärjestelmä puhdistetaan?

 • Lautasen puhdistaminen:

Mikroaaltouunin integroidulle lautaselle voi ajan mittaan kertyä ruokajäämiä, roiskeita ja tahroja. Voit puhdistaa sen yksinkertaisesti irrottamalla sen mikroaaltouunista ja pesemällä sen lämpimällä saippuavedellä. Huuhtele alunen huolellisesti ja anna sen kuivua ennen kuin asetat sen takaisin mikroaaltouuniin.

 • Ilmanvaihtojärjestelmän puhdistaminen:

Mikroaaltouunin ilmanvaihtojärjestelmä auttaa kierrättämään ilmaa ja pitämään sisätilat viileinä käytön aikana. Siihen voi kuitenkin ajan mittaan kerääntyä pölyä ja ruokajäämiä. Puhdista ilmanvaihtojärjestelmä pehmeällä harjalla tai liinalla ja poista näkyvät roskat. Jos haluat perusteellisemman puhdistuksen, käytä pölynimuria, jossa on harjaussuutin, ja poista sillä kaikki kertynyt pöly ja roskat.

Pitämällä lautasen ja ilmanvaihtojärjestelmän puhtaana voit varmistaa, että mikroaaltouunisi toimii tehokkaasti ja turvallisesti. Säännöllinen puhdistus auttaa pidentämään mikroaaltouunin käyttöikää ja ehkäisemään mahdollisia ongelmia.

Miten pahat hajut saadaan pois mikroaaltouunista?

Mikroaaltouuniin pinttynyt palaneen haju voi olla todella epämiellyttävää ja vaikeuttaa sen käyttöä. Haju voi johtua ylikuumentuneesta ruoasta tai roiskeista, joita ei ole puhdistettu kunnolla. Onneksi on olemassa useita toimenpiteitä, joilla voit poistaa palaneen hajun mikroaaltouunista ja pitää sen raikkaana. 

 • Etikka ja sitruunamehu: Täytä kulho 1 desillä vettä ja lisää 1/4 desillä valkoviinietikkaa sekä 1/4 desi sitruunamehua. Aseta kulho mikroaaltouuniin ja käytä sitä korkealla teholla 5 minuuttia. Jätä kulho vielä mikroaaltouuniin 5-10 minuutiksi, jotta hajua poistava höyry pääsee kiertämään.
 • Kahvinporot: Laita kulho kahvinporoja mikroaaltouuniin ja käytä sitä kovalla lämmöllä 5-10 minuuttia. Kahvinporot auttavat neutraloimaan hajun ja jättävät mikroaaltouuniin hyvän tuoksun.
 • Hiili: Laita muutama pala aktiivihiiltä mikroaaltouuniin ja anna niiden vaikuttaa yön yli. Hiili auttaa imemään hajun ja jättää mikroaaltouunin raikkaan tuoksuiseksi.
 • Vaniljauute: Laita muutama tippa vaniljauutetta mikroaaltouunille soveltuvaan astiaan ja käytä mikroaaltouunia korkealla teholla 1-2 minuuttia. Vaniljauute auttaa neutraloimaan hajun ja jättää mikroaaltouuniin miellyttävän tuoksun.

Huomaa: Puhdistamisen helppous on tärkeä tekijä. Täältä löydät parhaat mikroaaltouunit, joissa on vain vähän tai ei lainkaan likaa kerääviä rakoja ulkopinnoilla.

Huoltovinkkejä

Huolto on avainasemassa, jotta mikroaaltouunisi voi toimia tehokkaasti mahdollisimman pitkään. Kun käytät aikaa mikroaaltouunisi asianmukaiseen huoltoon, voit pidentää sen käyttöikää ja pitää sen uudenveroisena.

 • Säännöllinen puhdistus:

Mikroaaltouunin säännöllinen puhdistus on tärkeä osa sen huoltoa. Puhdistamalla mikroaaltouunin säännöllisesti voit estää ruokajäämien, roiskeiden ja tahrojen kerääntymisen sekä säilyttää sen ulkonäön ja toimivuuden.

 • Vältä ylikuumenemista:

Ylikuumeneminen voi aiheuttaa ruoan ja roiskeiden kiehumista sekä monenlaista sotkua mikroaaltouunissa. Välttääksesi ylikuumenemisen varmista, että peität ruoan kuvulla, kun lämmität sitä mikroaaltouunissa. Muista myös sekoittaa ruokaa ajoittain.

 • Ilmanvaihdon toimivuus:

Hyvä ilmanvaihto on mikroaaltouunin toiminnan ja pitkäikäisyyden kannalta olennaisen tärkeää. Varmista siis, että mikroaaltouunin ympärillä on riittävästi tilaa asianmukaisen ilmanvaihdon mahdollistamiseksi, ja vältä asettamasta mikroaaltouunin päälle mitään sellaista, joka voisi tukkia ilmanvaihtojärjestelmän.

 • Säännölliset tarkastukset:

Sisätilojen, integroidun lautasen ja ilmanvaihtojärjestelmän säännölliset tarkastukset voivat auttaa tunnistamaan mahdolliset viat ajoissa, jolloin voit puuttua niihin ennen kuin niistä tulee suuria ongelmia. Jos huomaat mikroaaltouunissasi vikoja, kuten rikkoutuneen lautasen tai huonosti toimivan ilmanvaihtojärjestelmän, puutu niihin viipymättä, jotta vältät mahdolliset lisävahingot.

Noudattamalla näitä huoltovinkkejä voit varmistaa, että mikroaaltouunisi toimii jatkossakin tehokkaasti ja tarjoaa sinulle monta vuotta luotettavaa toimintaa.

Puhdas mikroaaltouuni totta kai myös näyttää paremmalta.Yhteenvetona voimme todeta, että mikroaaltouunin puhdistaminen ja huoltaminen on investointi sen pitkäikäisyyteen sekä suorituskykyyn.

FAQ

Kostea liina tai sieni, etikka, ruokasooda ja pehmeä harja ovat kaikki välttämättömiä tarvikkeita mikroaaltouunin puhdistamiseen. Hammasharja voi myös olla hyödyllinen ahtaisiin paikkoihin.
Miten voin poistaa pinttyneet tahrat ja ruokajäämät mikroaaltouunista?
Sitkeät tahrat ja ruokajäämät voidaan poistaa veden ja etikan tai ruokasoodan seoksella. Levitä seosta kyseiselle alueelle, anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja pyyhi se sitten pois kostealla liinalla.
Miten voin pitää mikroaaltouunini raikkaan tuoksuisena?
Palaneen hajun välttämiseksi kannattaa välttää ruoan ylikuumentamista ja siivota pois roiskeet välittömästi. Säännöllinen puhdistus ja hyvin toimiva ilmanvaihtojärjestelmä auttavat pitämään mikroaaltouunin raikkaan tuoksuisena.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.