Miten valita oikea yleiskone keittiöösi?

Miten valita oikea yleiskone keittiöösi?

Rakastatko leipomista, mutta koetko ainesosien sekoittamisen käsin vaivalloiseksi? Yleiskone voi säästää aikaa ja vaivaa keittiössä ja varmistaa samalla tasaisen ja perusteellisen sekoittamisen. Markkinoilla on kuitenkin niin paljon vaihtoehtoja, että oikean koneen valitseminen tarpeisiisi voi olla ylivoimaista.

Tässä artikkelissa kerromme, miten yleiskoneen käyttöä käsitellään, ja opastamme sinua valitsemaan keittiöösi sopivan yleiskoneen. Käymme läpi koneen kapasiteetin ja koon, teho- ja nopeusvaihtoehdot sekä erilaiset lisävarusteet ja lisälaitteet, jotka voivat parantaa leivontakokemustasi. Jaamme myös vinkkejä siitä, miten saat kaiken irti yleiskoneestasi ja nautit samalla ruoanlaitosta.

Mikä on yleiskone?

Yleiskone on monipuolinen keittiökone, joka on suunniteltu helpottamaan ja tehostamaan ruoanvalmistusta. Se koostuu moottoroidusta alustasta, joka tukee sekoituskulhoa, jota voidaan pyörittää käyttämällä erilaisia lisälaitteita, kuten vispilöitä, vatkaimia ja taikinakoukkuja. Yleiskoneiden avulla voidaan tyypillisesti sekoittaa, vaivata ja vatkata aineksia keskenään.

Yksi yleiskoneiden käytön tärkeimmistä eduista on se, että ne säästävät aikaa ja vaivaa keittiössä. Esimerkiksi leipätaikinaa valmistettaessa taikinakoukku voi vaivata taikinan paljon nopeammin ja perusteellisemmin kuin käsin. Vastaavasti kermavaahtoa tai munanvalkuaista vatkatessa sauvasekoitin voi tuottaa paljon jäykempää kermavaahtoa murto-osassa siitä ajasta, joka kuluu käsin vatkatessa.

Toinen keittiökone, joka voi täydentää yleiskoneen käyttöä, on blenderi. Blenderi on keittiökone, jota käytetään ainesosien sekoittamiseen, soseuttamiseen tai sekoittamiseen pyörittämällä teräviä teriä suurella nopeudella. Yleiskoneet sopivat erinomaisesti sekoittamiseen, vatkaamiseen ja vaivaamiseen, mutta blenderit voivat leikata tiheitä ainesosia, kuten kokonaisia mausteita, yrttejä, hedelmiä ja muita vastaavia. Kun ne yhdistetään tietyn reseptin valmistuksessa, ne voivat helpottaa prosessia, mutta samalla voit nauttia eri ainesosien sekoittamisesta ja uusien ruokien kokeilemisesta.

Kuinka käyttää yleiskonetta?

 • Kokoa kone – Kokoa ensin kone valmistajan ohjeiden mukaisesti. Tähän voi kuulua sekoituskulhon kiinnittäminen, sekoituslisälaitteen asettaminen paikalleen ja nopeusasetusten säätäminen.
 • Lisää ainekset sekoituskulhoon – Lisää seuraavaksi ainekset sekoituskulhoon. Muista mitata ainesosat tarkasti ja käytä tehtävään sopivaa sekoitus lisälaitetta. Käytä esimerkiksi litteää vatkainta kakkutaikinaan ja taikinakoukkua leipätaikinaan.
 • Käynnistä yleiskone alhaisella nopeudella – Käynnistä yleiskone alhaisella nopeudella, jotta ainekset eivät roisku. Lisää nopeutta vähitellen tarpeen mukaan, mutta varo sekoittamasta aineksia liikaa.
 • Seuraa sekoitusta – Seuraa koneen käydessäsi sekoitusprosessia varmistaaksesi, että ainekset sekoittuvat tasaisesti. Pysäytä välillä kone ja kaavi lastalla kulhon reunoja pitkin varmistaaksesi, että kaikki ainekset sekoittuvat perusteellisesti.
 • Säädä nopeutta tarpeen mukaan – Säädä yleiskoneen nopeutta tarpeen mukaan halutun rakenteen tai koostumuksen saavuttamiseksi. Jos esimerkiksi haluat vatkata kermavaahtoa, aloita pienellä nopeudella ja lisää sitä vähitellen suuremmalle nopeudelle, kunnes muodostuu jäykkiä huippuja.
 • Sammuta kone ja poista sekoitus lisälaite – Kun sekoitusprosessi on valmis, sammuta kone ja poista sekoitus lisälaite. Kaavi lastalla jäljellä oleva taikina pois lisälaitteesta ja kulhosta.

Yleiskonetta valittaessa huomioon otettavat tekijät

Yleiskoneiden suosion lisääntyessä sekä koti- että ammattikäytössä ihmiset voivat joutua vaikeuksiin päättäessään, mikä niistä hankitaan. Tästä syystä olemme käsitelleet tärkeimmät tekijät, jotka on otettava huomioon koneen valinnassa. 

Kapasiteetti ja koko

Kapasiteetti ja koko ovat tärkeitä tekijöitä, jotka on otettava huomioon, kun valitaan yleiskonetta, sillä ne määräävät, kuinka monta ainetta voidaan sekoittaa kerralla. Useimmissa yleiskoneissa on kulhon kapasiteetti, joka vaihtelee 2,8 ja 6,6 litran välillä.

Pienempiin eriin voi riittää kone, jonka kapasiteetti on 3-4 litraa. Nämä sekoittimet ovat yleensä kompaktimpia ja helpompia säilyttää, joten ne ovat hyvä valinta keittiöihin, joissa on vähän tilaa työtasolla. Ne voivat olla myös kevyempiä ja helpompia liikutella, mikä voi olla hyödyllistä niille, joilla voi olla vaikeuksia nostaa raskaampia sekoittimia.

Suurempiin eriin tai useampaan käyttöön 5-7 litran sekoitin voi olla parempi valinta. Nämä yleiskoneet pystyvät käsittelemään suurempia määriä ainesosia, joten ne soveltuvat leipomiseen tai ruoanlaittoon suuremmille ryhmille tai tapahtumiin. Ne voivat kuitenkin olla myös painavampia ja vievät enemmän tilaa tiskipöydällä, joten on tärkeää ottaa huomioon keittiön pohjaratkaisu ja käytettävissä oleva säilytystila.

Yleiskonetta valittaessa on tärkeää ottaa huomioon myös kulhon syvyys. Syvempi kulho voi estää roiskeita ja roiskeita, kun taas matalampi kulho voi helpottaa kulhon reunojen ja pohjan raaputtamista. Joissakin koneissa on myös roiskesuoja tai kaatosuoja, joka ehkäisee sotkuja entisestään.

Teho ja nopeus 

Yleiskoneen moottorin teho voi vaihdella 250 ja 1000 watin välillä. Suuremmalla teholla varustetut mallit selviytyvät helpommin vaikeammista tehtävistä, kuten paksun taikinan vaivaamisesta. Ne voivat kuitenkin olla myös kalliimpia ja kuluttaa enemmän energiaa kuin pienempitehoiset mallit.

Suuritehoinen kone ei välttämättä ole aina tarpeen kotikäyttöön, varsinkin jos et tee usein raskasta taikinaa tai taikinaa. Keskitehon, noin 500-600 watin, pitäisi riittää useimmille kotileipureille.

Yleiskoneessa on yleensä 3-12 nopeusvaihtoehtoa, joiden avulla sekoitusprosessia voidaan hallita paremmin. Alhaisimmat nopeudet ovat ihanteellisia kuivien ainesosien sekoittamiseen, kun taas korkeammat nopeudet ovat parempia tiheiden tai märkien ainesosien sekoittamiseen.

Joissakin sekoittimissa on myös hitaasti käynnistyvä toiminto, joka lisää sekoitusnopeutta vähitellen, jotta ainekset eivät lentäisi ulos kulhosta. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, kun työskennellään kuivien ainesosien kanssa, jotka ovat alttiita roiskumaan.

On tärkeää valita kone, jonka nopeusalue on sopiva valmistettaviin resepteihin. Kone, jossa on laaja nopeusvalikoima, voi olla monipuolisempi, jolloin voit säätää nopeutta eri resepteihin sopivaksi. Useammalla nopeudella varustetut mallit voivat kuitenkin olla myös monimutkaisempia käyttää, ja niiden hallitseminen voi vaatia pidemmän oppimiskierroksen.

Lisävarusteet ja lisälaitteet

 • Vatkaimet – Useimmissa yleiskoneissa on vakiovatkaimet, joita käytetään kakkutaikinan, keksitaikinan ja muiden vastaavien reseptien sekoittamiseen. Joissakin koneissa on litteä vatkain ja lankavispilä, kun taas toisissa voi olla lisävatkaimia tai lisälaitteita.
 • Taikinakoukut – Taikinakoukut ovat yleinen lisälaite yleiskoneissa, ja niitä käytetään leipätaikinan vaivaamiseen. Ne on tyypillisesti valmistettu metallista ja niissä on korkkiruuvin muoto, joka jäljittelee käsin vaivaamisen liikettä. Taikinakoukun käyttö voi säästää aikaa ja vaivaa erityisesti niille, jotka tekevät säännöllisesti leipä- tai pizzataikinaa.
 • Vispilät – Vispilöitä käytetään yleensä munanvalkuaisen, kerman ja muiden nestemäisten ainesosien vatkaamiseen. Ne on yleensä valmistettu metallilangoista, jotka on kaarevasti tai kierretty pallon muotoisiksi. Joissakin koneissa voi olla erilaisia vispilälaitteita eri tarkoituksiin, kuten pallovispilä kerman vatkaamiseen ja ranskalainen vispilä munien sekoittamiseen.
 • Pastarullat ja -leikkurit – Joissakin yleiskoneissa voi olla lisälaitteita tuoreen pastan valmistukseen kotona, kuten pastarullat ja -leikkurit. Näillä lisälaitteilla voit rullata ja leikata pastataikinaa erilaisiin muotoihin, kuten spaghetti-, fettuccine- ja lasagnanuudeleiksi.
 • Lihamyllyt – Lihamyllyt ovat lisälaitteita, joita voidaan käyttää lihan, siipikarjan ja kalan jauhamiseen kotitekoisia makkaroita, hampurilaisia ja lihapullia varten. Niitä voidaan käyttää myös muiden ainesosien, kuten pähkinöiden ja vihannesten, jauhamiseen erilaisia reseptejä varten.
 • Jäätelökoneet – Niitä käytetään kotitekoisen jäätelön, sorbetin tai jäädytetyn jogurtin valmistukseen. Näihin lisälaitteisiin kuuluu yleensä pakastinkaukalo, ruiskutuslaite ja reseptejä jäädytettyjen herkkujen luomiseen kotona.

Kestävyys ja rakenne

Rakennusmateriaalit – Yleiskoneen rakentamiseen käytetyillä materiaaleilla voi olla merkittävä vaikutus sen kestävyyteen. Etsi koneita, jotka on valmistettu korkealaatuisista materiaaleista, kuten ruostumattomasta teräksestä, painevaletusta metallista tai raskaasta muovista. Nämä materiaalit ovat kestäviä ja kestävät tiheän käytön aiheuttamaa kulutusta.

Vakaus ja jämäkkyys – Yleiskoneen on oltava vakaa ja jämäkkä käytön aikana. Etsi koneita, joissa on leveä ja raskas pohja, sillä tämä voi estää sekoittimen kaatumisen käytön aikana. Lisäksi liukumattomilla jaloilla varustetut koneet voivat lisätä vakautta ja estää sekoittimen liukumisen tiskipöydällä.

Takuu – Takuu voi olla osoitus yleiskoneen kestävyydestä ja laadusta. Etsi koneita, joilla on vähintään vuoden takuu, sillä se voi antaa mielenrauhaa ja suojaa vioilta tai toimintahäiriöiltä.

Helppokäyttöisyys ja puhdistus

Huomioi lopuksi yleiskoneen helppokäyttöisyys ja puhdistettavuus. Etsi malleja, joissa on intuitiiviset hallintalaitteet ja helppolukuiset näytöt. Astianpesukoneelle sopiva kulho ja lisälaitteet voivat myös helpottaa ja helpottaa sekoittimen puhdistamista.

FAQ

Kannattaako yleiskone hankkia?
Kyllä, yleiskone kannattaa hankkia, jos nautit usein leipomisesta ja ruoanlaitosta, sillä se voi säästää aikaa ja vaivaa keittiössä ja auttaa saamaan aikaan ainesosien tasaisen ja perusteellisen sekoittumisen.
Voinko käyttää blenderiä yleiskoneen sijasta?
Kun käsittelet nestemäisempiä ainesosia, sauvasekoitin voi korvata yleiskoneen. Sauvasekoittimen terät on kuitenkin suunniteltu pilkkomaan ja leikkaamaan ainesosia, joten se ei sovellu tehtäviin, jotka yleensä vaativat yleiskonetta, kuten suklaalastujen varovaiseen taittamiseen keksitaikinaan tai leivän tai pastan valmistuksessa käytettävien tiheämpien taikinoiden sekoittamiseen.
Tehdäänkö yleiskoneella parempia kakkuja?
Yleiskoneella ei välttämättä tehdä parempia kakkuja, mutta ne voivat helpottaa ja tehostaa ainesten sekoittamista, jolloin taikina sekoittuu tasaisemmin. Kakun lopputulos riippuu viime kädessä reseptistä, ainesosista ja käytetystä leivontatekniikasta.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.