Harjaa kuin ammattilainen: Sähköhammasharjan käyttöopas

Harjaa kuin ammattilainen: Sähköhammasharjan käyttöopas

Sähköhammasharjat tarjoavat useita etuja tavallisiin hammasharjoihin verrattuna, kuten plakin muodostumisen vähentäminen, ikenien terveyden parantaminen ja perusteellisempi puhdistus.

Jotta saat sähköhammasharjastasi kaiken hyödyn irti, on tärkeää ymmärtää oikea harjaustekniikka. Tähän kuuluu hammasharjan valmistelu, hammastahnan levittäminen, harjaaminen pyörivin liikkein ja hammasharjan asianmukainen säilyttäminen käytön jälkeen. 

Tässä artikkelissa käymme läpi oikean sähköhammasharjan valinnan vaiheet, oikean harjaustekniikan ja joitakin yleisiä virheitä, joita kannattaa välttää.

Miten sähköhammasharjat toimivat?

Sähköhammasharjat on suunniteltu poistamaan plakkia tehokkaammin kuin manuaaliset harjat. Harjaspään nopeat värähtelyt auttavat irrottamaan ja poistamaan plakkia hampaiden pinnalta ja ienrajasta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sähköhammasharjan käyttö voi parantaa ikenien terveyttä. Harjaspään hellävarainen hierova vaikutus voi auttaa lisäämään ikenien verenkiertoa, mikä edistää ikenien terveyttä ja vähentää iensairauksien riskiä. Sähköhammasharjojen tarkkuus ja tehokkuus helpottavat vaikeasti saavutettavien alueiden, kuten takimolaarien ja hampaiden väliin jäävien alueiden, puhdistamista, mikä johtaa kokonaisvaltaisesti perusteellisimpiin puhdistustuloksiin. Mutta miten ne oikeastaan toimivat?

Sähköhammasharjoja on kahta eri tyyppiä, riippuen niiden käyttämästä tekniikasta. Pyörivissä sähköhammasharjoissa käytetään edestakaista pyörivää liikettä jokaisen hampaan käsittelemiseen, ja niiden nopeus voi olla jopa 8 800 värähdystä minuutissa. Äänihammasharjat puolestaan värähtelevät jopa 31 000 kertaa minuutissa. Niiden patentoitu ääni- eli sonic-teknologia mahdollistaa dynaamisen puhdistuksen, joka siirtää nestettä hampaiden väliin ja ienrajaa pitkin. Ääniliike synnyttää ilmakuplia, jotka rikkovat iensairauksia aiheuttavan plakin. Se myös hieroo ikeniä verenkierron edistämiseksi. Sähköisten pyörivien hammasharjojen teho on pienempi kuin äänihammasharjojen, mutta pyörivän pään ansiosta ne poistavat plakkia hampaista melko tehokkaasti.

Kuinka käyttää sähköhammasharjaa oikein?

Ennen kuin käytät sähköhammasharjaa, varmista, että se on ladattu täyteen. Useimmissa sähköhammasharjoissa on latausalusta, jonka voit kytkeä pistorasiaan. Mallista riippuen hammasharjan täyteen lataaminen voi kestää useista tunneista kokonaiseen päivään. Harjatessasi suusi kannattaa jakaa osiin: hampaiden etupinnat, takapinnat, purupinnat ja takahampaiden takana olevat alueet sekä kieli ja kitalaki. Sähköhammasharjaa käytettäessä ei ole tarpeen painaa voimakkaasti tai hangata harjatessa. Sen sijaan ohjaa harjaa varovasti hampaita ja ienrajaa pitkin. 

Tässä on muutamia ohjeita hampaiden harjaukseen:

 • Kostuta harja: Kostuta harja juoksevan veden alla sen valmistelemiseksi käyttöä varten.
 • Levitä hammastahnaa: Levitä harjan päähän herneen kokoinen määrä hammastahnaa. Joissakin sähköhammasharjoissa on sisäänrakennettu hammastahnan annostelija.
 • Käynnistä hammasharja: Kytke sähköhammasharja päälle painamalla virtapainiketta. Jos hammasharjassa on useita nopeus- ja tehoasetuksia, valitse sinulle sopiva.
 • Aseta harja suuhun: Pidä toisella kädellä kiinni hammasharjan kahvasta ja aseta harjaspää toisella kädellä hampaita vasten.
 • Harjaa: Harjaa suusi ympyränmuotoisin liikkein noin 30 sekunnin ajan. Varmista, että harjaat sekä kunkin hampaan kaikki pinnat.
 • Harjaa hampaiden ulkopinnat: Pidä hammasharjaa 45 asteen kulmassa ja harjaa hampaiden ulkopinnat pyörivin liikkein.
 • Harjaa hampaiden sisäpinnat: Pidä hammasharjaa pystysuorassa ja harjaa hampaiden sisäpinnat pyörivin liikkein.
 • Harjaa hampaiden purupinnat: Pidä hammasharjaa vaakasuorassa ja harjaa hampaiden purupinnat pyörivin liikkein.
 • Harjaa kieli ja kitalaki: Puhdista hammasharjalla kieli ja kitalaki hampaiden harjauksen jälkeen. Tämä auttaa poistamaan jäljellä olevat bakteerit ja raikastaa hengitystäsi.
 • Huuhtelu: Harjauksen jälkeen huuhtele suu vedellä, jotta hammastahnajäämät ja muut partikkelit saadaan poistettua.
 • Huuhtele hammasharja: Huuhtele hammasharja suusi huuhtelun jälkeen. Pidä harjaa juoksevan veden alla muutaman sekunnin ajan ja ravista sitä ylimääräisen veden poistamiseksi.

Vältä näitä sähköhammasharjaa käyttäessäsi

Oikeanlaisen harjaustekniikan nimissä sinun tulisi välttää näitä kolmea yleistä virhettä, joita ihmiset tekevät:

 • Harjaat liian vähän aikaa: Yksi yleisimmistä virheistä, joita ihmiset tekevät sähköhammasharjaa käyttäessään, on se, etteivät harjaa tarpeeksi kauan. Varmistaaksesi, että harjaat hampaita hammaslääkärien suositteleman kahden minuutin ajan, katso aikaa kellosta tai puhelimesta tai  käytä sähköhammasharjaan sisäänrakennettua ajastinta.
 • Harjaat liian kovaa: Toinen yleinen virhe on liian kova harjaus. Sähköhammasharjat on suunniteltu tekemään työ puolestasi, joten sinun ei tarvitse painaa juurikaan. Itse asiassa liian kova harjaus voi vahingoittaa hampaita ja ikeniä. 
 • Harjaspää on kulunut: Harjaspään vaihtamatta jättäminen voi johtaa heikompaan puhdistustehoon ja bakteerien kasvuun harjaksissa.

Huomaa: Ennen kuin valitset sähköhammasharjan, varmista, että otat hammaslääkärisi mielipiteen huomioon, jotta voit valita hampaillesi sopivan tyypin.

Sähköhammasharjan huolto-ohjeet

 • Puhdista harjaspää: Sähköhammasharjan tehokkuuden ylläpitämiseksi on tärkeää puhdistaa harjaspää säännöllisesti. Puhdista harjaspää yksinkertaisesti irrottamalla se kahvasta ja huuhtelemalla se juoksevan veden alla. Vältä kuuman veden käyttöä, sillä se voi haurastuttaa harjakset. Jotkin harjaspäät voidaan pestä myös astianpesukoneessa.
 • Puhdista kahva: Sähköhammasharjan kahva on myös puhdistettava säännöllisesti. Pyyhi kahva kostealla liinalla ja kiinnitä erityistä huomiota painikkeisiin ja rakoihin. Vältä kahvan upottamista veteen, sillä se voi vahingoittaa sähkökomponentteja.
 • Vaihda harjaspää: Harjaspään vaihtaminen 3-6 kuukauden välein on tärkeää, jotta sähköhammasharjalla voi toimia optimaalisesti. Ajan myötä harjakset voivat kulua merkittävästikin.
 • Säilytä oikein: Säilytä sähköhammasharjaasi kuivassa paikassa, kuten hammasharjatelineessä tai kylpyhuoneen kaapissa. Vältä sen säilyttämistä kosteassa paikassa, kuten kylpyhuoneen tasoilla, sillä se voi edistää bakteerien kasvua.

FAQ

Sähköhammasharja on sähkökäyttöinen hammasharja, joka käyttää värähteleviä tai pyöriviä liikkeitä plakin ja ruokajäämien poistamiseen hampaista. Se toimii siten, että harjaspää liikkuu nopeasti edestakaisin ja puhdistaa hampaat tehokkaammin kuin manuaalinen harja.
Onko sähköhammasharja parempi kuin käsikäyttöinen hammasharja?
Tutkimukset ovat osoittaneet, että sähköhammasharjat poistavat plakkia ja vähentävät ientulehdusta tehokkaammin kuin käsikäyttöiset hammasharjat. Sinulle parhaiten sopiva hammasharjatyyppi riippuu kuitenkin henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja hammaslääkärisi suosituksista.
Miten valitsen itselleni sopivan sähköhammasharjan?
Oikean sähköhammasharjan valinnassa on otettava huomioon useita tekijöitä, kuten harjakset, harjaspään koko, värähtelytyyppi, akkukesto ja hinta. Mieti, mikä on sinulle tärkeintä, ja neuvottele hammaslääkärisi kanssa, mikä hammasharja voisi sopia tarpeisiisi parhaiten.
Kuinka usein sähköhammasharjan harjaspää tulisi vaihtaa?
Sähköhammasharjan harjaspää kannattaa vaihtaa 3-6 kuukauden välein tai valmistajan suositusten mukaisesti. Tämä auttaa varmistamaan, että harjakset pysyvät tehokkaina eivätkä ne kulu ja siten heikennä harjauksen tehokkuutta.
Onko sähköhammasharjaa käytettäessä tarpeen käyttää hammastahnaa?
Kyllä, hammastahnaa on käytettävä, kun käytät sähköhammasharjaa. Hammastahna auttaa poistamaan plakkia ja ruokajäämiä, raikastaa hengitystä ja vahvistaa hampaita. Varmista, että käytät hammaslääkärisi suosittelemaa hammastahnaa ja noudatat suositeltua määrää, sillä liian suuri määrä hammastahnaa voi itse asiassa vähentää harjauksen tehokkuutta.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.