Pölynimurin huolto-opas: Kolmivaiheiset ohjeet

Pölynimurin huolto-opas: Kolmivaiheiset ohjeet

Pölynimurit ovat kotitalouksien peruskoneita, joita käytetään pitämään lattiat ja pinnat puhtaina sekä vapaina liasta, pölystä ja roskista. Vaikka nämä koneet on suunniteltu helpottamaan siivousta, ne voivat ajan myötä tukkeutua liasta, mikä vähentää niiden tehokkuutta. Jos haluat pitää pölynimurisi moitteettomassa kunnossa ja varmistaa, että se pystyy tarjoamaan parhaan mahdollisen puhdistustehon, on tärkeää huoltaa sitä säännöllisesti.

Tässä kattavassa oppaassa opastamme sinua imurin puhdistamisessa alusta loppuun. Kerromme kaiken, mitä sinun on tiedettävä, mukaan lukien ohjeet letkun ja suodattimen puhdistamisesta.

Sen lisäksi, että opit pitämään imurisi huippukunnossa, kerromme myös, miten se hävitetään oikeaoppisesti silloin, kun on aika sanoa hyvästit. Jatka lukemista ja opi, miten pidät pölynimurisi huippukunnossa.

Pölynimurin puhdistusohjeet

Ajan mittaan pöly, lika ja roskat voivat kerääntyä imurin uumeniin, mikä vähentää sen imutehoa ja saattaa vahingoittaa laitetta. Tästä osiosta löydät kattavat ohjeet imurin puhdistamiseen, mukaan lukien vinkit suodattimen, harjaosan ja suuttimien puhdistamiseen. Olipa käytössäsi pussiton tai pussillinen imuri, nämä vaiheet auttavat sinua pitämään imurisi huippukunnossa.

Vaihe 1: Tyhjennä likasäiliö tai vaihda pölypussi.

Ensimmäinen vaihe imurin puhdistamisessa on tyhjentää likasäiliö tai vaihtaa pölypussi. Säännöllinen huolto auttaa pitämään imurisi kunnossa ja estää sitä menettämästä imutehoa. 

Pussittomille imureille

 • Sammuta imuri ja irrota se pistorasiasta.
 • Etsi likasäiliö ja irrota se imurista.
 • Pidä säiliötä roskakorin päällä ja paina vapautuspainiketta avataksesi säiliön pohjan.
 • Tyhjennä sisältö roskakoriin ja hävitä se asianmukaisesti.
 • Pese säiliö lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella jäljellä olevan lian sekä roskien poistamiseksi.
 • Anna säiliön kuivua kunnolla ennen kuin kiinnität sen takaisin imuriin.

Useimmissa varsi-imureissa ei ole pussia, vaan ne keräävät lian pieneen säiliöön, joka on tyhjennettävä säännöllisesti.

Pussillisille imureille

 • Sammuta imuri ja irrota se pistorasiasta.
 • Etsi pölypussi ja irrota se säiliöstä.
 • Poista täysi pussi imurista ja hävitä se asianmukaisesti.
 • Ota uusi pölypussi ja aseta se imuriin valmistajan ohjeiden mukaisesti. 
 • Sulje pussi tukevasti.

Täältä voit tutustua erilaisiin pussillisiin pölynimureihin.

Jos olet kiinnostunut modernimmasta tavasta siivota, tässä on muutama parhaista robotti-imureista, joita markkinoilla on tällä hetkellä saatavilla. Ne tyhjentävät pölysäiliönsä itse telakointiasemiin. Sen sijaan, että tyhjentäisit pölysäiliön joka kerta imuroidessasi, sinun tarvitsee vain poistaa ja vaihtaa telakointiaseman pussi, kun se on täynnä.

Vaihe 2: Puhdista suodatin

Suodatin on pölynimurin yksi tärkeimmistä osista. Imuroidessasi se suodattaa pölyä, likaa ja muita hiukkasia. Ajan myötä suodatin tukkeutuu liasta, mikä voi heikentää imurin imutehoa. Puhdista suodatin noudattamalla valmistajan ohjeita, joihin kuuluu yleensä suodattimen naputtelu irtoavan lian poistamiseksi ja sen jälkeen sen peseminen lämpimällä vedellä sekä miedolla pesuaineella. Anna suodattimen kuivua kokonaan ennen sen asentamista takaisin paikalleen.

Vaihe 3: Puhdista telaharja

Telaharja on pölynimurin päässä sijaitseva pyörivä harja. Se auttaa möyhentämään maton kuituja irrottaakseen likaa ja roskia, jolloin niiden imurointi helpottuu. Voit puhdistaa harjatelan sammuttamalla imurin ja leikkaamalla saksilla pois harjan ympärille kietoutuneet hiukset tai kuidut.

Vaihe 4: Puhdista suulake ja muut suuttimet

Pyyhi suulake ja muut suuttimet kostealla liinalla poistaaksesi mahdollisesti kertyneen lian tai roskat. Jos suuttimien ympärillä on näkyviä roskia tai hiuksia, poista ne saksilla tai pinseteillä. Kovaan likaan tai tahroihin voit käyttää lämpimän veden ja miedon saippuan seosta. Varmista, että huuhtelet suulakkeen huolellisesti ja annat sen kuivua ilmassa kokonaan ennen kuin käytät sitä uudelleen.

Vaihe 5: Säilytä oikein

Kun olet puhdistanut pölynimurin, säilytä sitä kuivassa, viileässä paikassa, suojattuna suoralta auringonvalolta ja lämmöltä. Varmista myös, että imuri on sammutettu ja irrotettu pistorasiasta ennen varastointia.

Koska pölynimurin on oltava puhdas, jotta se voi tehokkaasti kerätä erilaisia hiukkasia, on tärkeää ymmärtää miten pölynimuri tuottaa tehonsa. Täältä voit lukea lisää testimenetelmistä, jotka osoittavat miten yksittäisten komponenttien keräystehokkuus voidaan määrittää.

Kuinka pölynimuri tulisi puhdistaa?

Se, kuinka usein imuri tulisi puhdistaa, riippuu useista tekijöistä, kuten käyttötiheydestä, imurin tyypistä ja puhdistettavien pintojen tyypistä. Yleisesti ottaen imuri kannattaa puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa. Seuraavassa on joitakin erityisohjeita siitä, milloin imurin eri osat tulisi puhdistaa:

 • Suodatin: Puhdista tai vaihda imurin suodatin vähintään kerran kolmessa kuukaudessa tai useammin, jos huomaat imutehon heikentyneen. Jotkin suodattimet, kuten HEPA-suodattimet, on ehkä puhdistettava tai vaihdettava useammin.
 • Letku: Pölynimurin letku kannattaa puhdistaa kuukausittain tai tarvittaessa useamminkin.
 • Suulake ja suuttimet: Puhdista suulake ja muut suuttimet kolmen tai kuuden kuukauden välein tai useammin, jos ne ovat likaantuneet tai tukkeutuneet.
 • Telaharja: Telaharja on osa, joka useimmiten sotkeutuu hiuksiin tai roskiin, minkä vuoksi on suositeltavaa tarkistaa ja puhdistaa se tarvittaessa jokaisen käyttökerran jälkeen.

Täältä voit lukea lisää imuroinnin vaikutuksesta sisäilman laatuun. Tässä testissä neljä erilaista pölynimuria testattiin päästöjen osalta.

Miten pölynimuri hävitetään oikeaoppisesti?

Pölynimureita voi olla vaikea hävittää, sillä ne sisältävät erilaisia materiaaleja, jotka eivät välttämättä sovellu tavalliseen jätehuoltoon. Seuraavassa on muutamia ohjeita, joiden avulla voit hävittää pölynimurin asianmukaisesti:

 • Määritä, onko se vielä toimintakunnossa: Jos pölynimuri toimii vielä, harkitse sen lahjoittamista paikalliselle hyväntekeväisyysjärjestölle tai sen antamista jollekin sitä tarvitsevalle. Näin voit vähentää jätettä ja tarjota hyödyllisen esineen jollekin sitä tarvitsevalle.
 • Tarkista paikalliset ohjeet: Eri kaupungeissa on erilaisia ohjeita koskien kodinkoneiden hävittämistä. Tarkista siis paikalliset jätehuolto-ohjeet, jotta voit määrittää oikean hävittämistavan.
 • Poista kaikki vaaralliset materiaalit: Tällaiset materiaalit on hävitettävä asianmukaisesti ympäristölle aiheutuvien haittojen välttämiseksi. Jos pölynimurissa on ladattava akku, se on poistettava ja hävitettävä valmistajan ohjeiden mukaisesti.
 • Kierrätä pölynimuri: Kierrätys ei välttämättä ole aina niin yksinkertaista. Soita paikalliselle jätehuoltoyksikölle ja kysy, ottavatko he pölynimurit vastaan alueellasi. Jos ottavat, kysy mikä on oikea tapa niiden kierrättämiseksi.
 • Hävitä kierrätykseen kelpaamattomat materiaalit asianmukaisesti: Jos pölynimuria ei voi kierrättää, se on hävitettävä kotitalousjätteenä. Muista poistaa kaikki mahdollisesti kierrätettävät osat, kuten muovi- tai metallikotelo, ja kierrättää ne erikseen.

Noudattamalla näitä ohjeita voit hävittää pölynimurisi asianmukaisesti ja vähentää sen ympäristövaikutuksia. Jos olet ostamassa uutta pölynimuria, harkitse sellaisen hankkimista, joka on valmistettu ympäristöystävällisistä materiaaleista ja joka on energiatehokas, sillä tämä auttaa vähentämään sen kokonaisvaikutusta ympäristöön.

FAQ

Pitäisikö minun imuroida päivittäin?
Imurointi kerran tai kaksi kertaa viikossa riittää useimmissa kotitalouksissa, mutta jos taloudessasi on paljon asukkaita ja lemmikkejä, saatat joutua imuroimaan useammin. Tämä riippuu useista tekijöistä, kuten kodin koosta ja asukkaiden sekä vieraiden määrästä.
Pölynimurit on yleensä huollettava kerran vuodessa tai useammin, jos niitä käytetään paljon. Pölynimuri kannattaa huoltaa myös silloin, kun se ei toimi yhtä hyvin kuin ennen tai jos se päästelee epätavallisia ääniä tai hajuja.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.