Pesukoneen huolto → Vinkkejä ja niksejä koneen puhtaana pitämiseen

Pesukoneen huolto → Vinkkejä ja niksejä koneen puhtaana pitämiseen

Oletko koskaan huomannut pesukoneestasi tulevan outoa hajua tai vaatteita, jotka eivät enää tule ulos yhtä puhtaina kuin ennen? Saattaa olla pesukoneen huollon aika. Säännöllinen pesukoneen puhdistus ja hoito voi estää nämä ongelmat. Varmistaen, että vaatteesi ovat aina puhtaan näköisiä ja tuoksuisia.

Tässä artikkelissa käsittelemme olennaisia vinkkejä ja niksejä pesukoneesi puhtaana pitämiseen. Mukaan lukien puhdistaminen etikan ja ruokasoodan avulla. Suodattimen, tiivisteen ja putkien huollot, sekä yleiset virheet, joita kannattaa välttää. Tämän oppaan lopussa sinulla on kaikki tarvittavat välineet, joilla voit pitää pesukoneesi huippukunnossa ja varmistaa, että se toimii tehokkaasti myös tulevina vuosina. Lue lisää saadaksesi enemmän tietoa!

Jos olet kiinnostunut löytämään kotitalouteesi sopivan mallin, voit tutustua artikkeliin erilaisista sivusta ladattavia pesukoneita.

Kuinka pesukone puhdistetaan etikalla ja ruokasoodalla?

Pesukoneen puhdistaminen etikalla ja ruokasoodalla on tärkeää. Se auttaa poistamaan lian ja hajut, jotka voivat kerääntyä ajan myötä. Vaikka käyttäisit parhaita pyykinpesuaineita ja huuhteluaineita. Koneeseen voi silti jäädä jäämiä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia. Ajan myötä nämä jäämät voivat luoda kasvualustan bakteereille ja homeelle. Nämä voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja ja jopa vaikuttaa terveyteesi.

Etikka ja ruokasooda ovat luonnollisia, myrkyttömiä puhdistusaineita. Ne ovat myös turvallisia pesukoneellesi ja ympäristölle. Etikka on mieto happo, joka auttaa liuottamaan ja poistamaan mineraali- ja muita kertymiä. Ruokasooda taas on mieto hankausaine, joka auttaa hankaamaan lian pois. Yhdessä nämä ainesosat toimivat pesukoneen syväpuhdistuksessa ja hajunpoistossa. Ne ovat helppo ja tehokas tapa poistaa kertymät ja hajut rummusta, sekä pesuaineen annostelijasta ja muista koneen vaikeasti saavutettavista osista. Tee se näin:

 • Aloita tyhjästä pesukoneesta. Varmista, ettei koneeseen ole jäänyt vaatteita tai muita esineitä ennen puhdistusprosessin aloittamista.
 • Lisää kaksi desiä etikkaa nestemäisen pesuaineen annostelijaan. 
 • Käynnistä kuuma ohjelma. Aseta pesukone kuumimmalle asetukselle ja anna sen käydä läpi koko pesuohjelma. Kuuma vesi ja etikka auttavat liuottamaan ja irrottamaan koneeseen kertyneet kerrostumat ja lian.
 • Lisää 1/2 desiä ruokasoodaa. Kun pesuohjelma on päättynyt, ripottele rumpuun 1/2 desiä ruokasoodaa. Tämä auttaa poistamaan jäljellä olevat jäämät ja hajut.
 • Suorita toinen kuuma ohjelma. Aseta kone toiseen pesuohjelmaan ja anna sen käydä läpi koko kierto.
 • Puhdista pesuaineannostelija ja muut osat sen jälkeen: Voit käyttää puhdasta liinaa tai hammasharjaa pesuaineannostelijan, tiivisteen ja muiden pesukoneen vaikeasti saavutettavien osien hankaamiseen.
 • Huuhtele kuumalla vedellä. Suorita vielä yksi viimeinen kuuman veden pesuohjelma, jotta huuhtelet mahdolliset etikka- tai ruokasooda jäämät pois.

Kun noudatat näitä ohjeita, pesukoneesi pitäisi olla säihkyvän puhdas ja hajuton. On suositeltavaa tehdä tämä puhdistusprosessi muutaman kuukauden välein. Näin pesukoneesi pysyy hyvässä käyttökunnossa. 

Täältä saat lisätietoja etikan toiminnallisista ominaisuuksista.

Kuinka saadaan haju pois pesukoneesta?

Pesukoneilla on taipumus kehittää ajan mittaan epämiellyttävä haju. Tämä johtuu useista tekijöistä, kuten kosteudesta, jäämien kertymisestä ja riittämättömästä puhdistuksesta. Kosteus voi kerääntyä pesukoneen kosteaan ympäristöön, mikä johtaa homeen kasvuun. Pesuaineista ja pehmentimistä kertyvät jäämät voivat myös aiheuttaa hajua. Varsinkin jos konetta ei puhdisteta säännöllisesti. 

Seuraavassa on muutamia yksinkertaisia toimenpiteitä, päästäksesi eroon hajusta:

 • Kuten aiemmin mainittiin, etikan ja ruokasoodan seos on tehokas tapa syväpuhdistaa ja poistaa haju pesukoneesta. Käynnistä pesuohjelma, jossa on 2 desiä etikkaa. Sen jälkeen pesuohjelma, jossa on 1/2 desiä ruokasoodaa.
 • Tarkista pesuaineen annostelija: Joskus pesuaine ja pehmentimet voivat kerääntyä annostelijaan. Tämä aiheuttaa epämiellyttävää hajua. Irrota annostelija ja puhdista se kunnolla kuumalla vedellä ja miedolla pesuaineella.
 • Puhdista tiiviste ja rumpu: Lika ja nukka voivat jäädä kiinni pesukoneen tiivisteeseen ja rumpuun, mikä aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja. 
 • Jätä luukku auki: Kun et käytä konetta, jätä luukku auki. Näin ilma pääsee kiertämään ja estää homeen kasvua.

Jos haluat lisätietoja pyykkihygieniasta, voit tutustua tutkimukseen mikrobikontaminaation eliminoimisesta pesuprosessin yhtenä tavoitteena. Tutkimuksessa keskitytään erilaisiin tekijöihin, jotka vaikuttavat mikro-organismien syöttöön ja poistoon pesuprosessissa. Siinä käsitellään mikrobiologisten epäpuhtauksien mahdollisia haittavaikutuksia pesukoneessa ja tekstiileissä.

Kuinka poistaa home pesukoneen kumitiivisteestä?

On tärkeää poistaa home pesukoneen kumitiivisteestä. Näin estetään homeen itiöiden leviäminen ja siihen liittyvät epämiellyttävät hajut. Lisäksi homekasvu voi ajan mittaan vaurioittaa kumitiivistettä, lyhentää sen käyttöikää ja johtaa kalliisiin korjauksiin. Tässä on yksityiskohtainen ohje siitä, miten poistat homeen pesukoneen kumitiivisteestä:

 • Sekoita suihkepulloon liuos, jossa on 1 osa etikkaa ja 1 osa vettä.
 • Suihkuta liuosta kumitiivisteeseen ja varmista, että kaikki näkyvä home on kostutettu.
 • Odota 10-15 minuuttia, jotta etikka pääsee tunkeutumaan homeeseen ja irrottamaan sitä.
 • Hankaa kumitiiviste pehmeäharjaisella harjalla tai hammasharjalla. Kiinnitä erityistä huomiota alueisiin, joilla on näkyvää hometta, ja varmista, että hankaat huolellisesti, jotta kaikki homeen jäljet poistuvat.
 • Pyyhi kumitiiviste puhtaaksi kostealla liinalla poistaaksesi kaikki jäljellä olevat home- tai etikka jäämät.
 • Jos hometahrat ovat itsepäisiä, sekoita ruokasoodasta ja vedestä tehty tahna ja levitä sitä kyseisille alueille. Anna tahnan vaikuttaa muutaman minuutin ajan ja hankaa sitten tiiviste pehmeäharjaisella harjalla tai hammasharjalla.
 • Huuhtele kumitiiviste puhtaalla vedellä jäljellä olevan ruokasoodatahnan poistamiseksi.
 • Kuivaa tiiviste huolellisesti puhtaalla, kuivalla liinalla.

VINKKI: Jos tämä tuntuu liian työläältä, voit aina ostaa valkaisuaine pohjaisen homeen puhdistusaineen. Mutta pidä mielessä, että etikka todellakin on parempi kuin puhdistaminen valkaisuaineella, kun kyse on homeen tuhoamisesta.

Kuinka puhdistaa pesukoneen suodatin?

Pesukoneen suodattimen puhdistaminen on tärkeää. Sillä roskat, kuten nukka, hiukset ja muut hiukkaset, voivat kerääntyä ja tukkia suodattimen ajan mittaan. Tämä aiheuttaa sen, että pesukone toimii huonosti tai ei lainkaan, ja se voi myös aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja tai homeen kasvua pesukoneessa.

 

Tämän yksinkertaisen prosessin voi tehdä seuraavasti:

 • Sammuta ja irrota pesukone pistorasiasta. Tämä on tärkeää turvallisuuden vuoksi ja koneen vahingoittumisen välttämiseksi.
 • Etsi suodatin. Pesukoneesi merkistä ja mallista riippuen suodatin voi sijaita eri paikoissa, kuten lähellä koneen pohjaa, paneelin takana tai sekoittajan sisällä.
 • Poista suodatin. Suodattimen tyypistä riippuen tämä voi edellyttää suodattimen irrottamista tai vetämistä ulos.
 • Puhdista suodatin. Käytä pehmeää harjaa, kuten vanhaa hammasharjaa, poistaaksesi varovasti roskat suodattimesta. Vaihtoehtoisesti voit huuhdella suodattimen juoksevan veden alla ja käyttää harjaa tai sormiasi roskien poistamiseen.
 • Asenna suodatin takaisin paikalleen. Kun suodatin on puhdas, asenna se takaisin pesukoneeseen ja varmista, että se on tukevasti paikallaan.
 • Käynnistä pesukone ja pesuohjelma. Tämä auttaa varmistamaan, että suodatin toimii kunnolla ja että kaikki jäljellä olevat roskat huuhtoutuvat pesukoneesta.

Pesukoneen suodatin on suositeltavaa puhdistaa vähintään kerran kolmessa kuukaudessa tai useammin, jos kotitaloutesi on suuri tai pyykkiä pestään paljon. Suodattimen säännöllinen puhdistaminen voi auttaa pidentämään pesukoneesi käyttöikää ja varmistamaan sen moitteettoman toiminnan.

Täältä voit tutustua mielenkiintoiseen tutkimukseen pesukoneiden suodattimista. Ne on suunniteltu poistamaan joko mikromuovikuituja tai nukkaa pyykinpesuvedestä. Tutkimuksessa selvitetään tällaisten suodattimien mahdollisuuksia ja haasteita käytännön ja ympäristönäkökulmasta.

Kuinka tuulettaa pesukoneen viemäriputki?

Tämä on hieman teknisempi osa koneen huoltoa, johon kuuluu ilmanpoistoputken liittäminen tyhjennysputkeen, jolloin ilma pääsee virtaamaan putkiston läpi. Tämä auttaa estämään ilmalukkoja ja sifonointia, jotka voivat aiheuttaa sen, että pesukone tyhjenee hitaasti tai ei tyhjene lainkaan. Se voi myös estää epämiellyttävien hajujen pääsyn kotiin.

Voit tuulettaa pesukoneen viemäriputken seuraavasti:

 • Määritä pesukoneen tyhjennysputken sijainti. Tyypillisesti se sijaitsee pesukoneen takana ja on pystysuora putki, joka johtaa pääviemärilinjaan.
 • Määritä lähimmän tuuletusputken sijainti. Tämä on tyypillisesti pystysuora putki, joka ulottuu talon katon läpi.
 • Asenna viemäröinti putkistoon wye-liitin. Tämä on Y:n muotoinen liitos, jonka avulla voit yhdistää tuuletusputken viemäriputkeen. Asenna Y-liitin niin, että Y:n haara osoittaa pesukoneen viemärin suuntaan.
 • Asenna tuuletusputki wye-liitäntään. Muista noudattaa paikallisia LVI-koodeja ja -ohjeita tuuletusputken asennuksessa.
 • Liitä pesukoneen tyhjennysletku tyhjennysputkeen.
 • Testaa pesukone varmistaaksesi, että tyhjennysputki on asianmukaisesti tuuletettu ja että pesukone tyhjenee kunnolla.

HUOMAUTUS: On tärkeää varmistaa, että ilmanpoistoputki on asennettu ja mitoitettu oikein kyseistä putkistojärjestelmääsi varten. Jos et ole varma siitä, miten pesukoneen tyhjennysputki tuuletetaan, on suositeltavaa kääntyä valtuutetun putkimiehen puoleen tämäntyyppisissä ongelmissa.

Yleiset virheet, joita on syytä välttää pesukonetta puhdistettaessa

 • Liian suuri määrä pesuainetta: Pesukoneeseen voi jäädä pesuainejäämiä, jotka voivat edistää homeen kasvua. Noudata valmistajan suosituksia pesuaineen käytöstä.
 • Kovien kemikaalien käyttö: Vältä voimakkaiden kemikaalien, kuten valkaisuaineen tai ammoniakin, käyttöä pesukoneen puhdistamiseen, sillä ne voivat vahingoittaa konetta ja sen osia. Käytä sen sijaan mietoja puhdistusaineita, kuten etikkaa tai ruokasoodaa.
 • Annostelijoiden laiminlyönti: Pesukoneesi annostelijat voivat ajan myötä tukkeutua pesuaine- ja pehmentinjäämistä. Muista puhdistaa ne säännöllisesti, jotta ne eivät pääse kertymään.
 • Rummun ja suodattimen puhdistamatta jättäminen säännöllisesti: Tämä voi aiheuttaa sen, että kone toimii huonosti tai ei lainkaan. Se voi johtaa epämiellyttäviin hajuihin ja homeen kasvuun.
 • Huoltojakson väliin jättäminen: Monissa nykyaikaisissa pesukoneissa on huoltosykli, joka auttaa puhdistamaan koneen ja sen osat. Muista ajaa tämä sykli säännöllisesti, jotta koneesi pysyy hyvässä kunnossa.

FAQ

Mikä on paras tapa puhdistaa pesukone?
Paras tapa puhdistaa pesukone on suorittaa pesukoneen puhdistusjakso pesukoneen puhdistusaineella tai etikan ja ruokasoodan seoksella. Puhdista annostelulaitteet ja luukun tiiviste sekä suodatin ja rumpu säännöllisesti. On myös tärkeää välttää liiallista pesuaineen ja voimakkaiden kemikaalien käyttöä, jotta kone pysyy hyvässä kunnossa.
Onko valkaisuaine vai etikka parempi pesukoneen puhdistamiseen?
Sekä valkaisuaine että etikka voivat olla tehokkaita pesukoneen puhdistuksessa. Etikka on kuitenkin yleensä turvallisempi käyttää ja vahingoittaa konetta vähemmän todennäköisesti. Etikka voi auttaa liuottamaan saippua- ja mineraalikertymiä. Se voi myös auttaa poistamaan epämiellyttäviä hajuja.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.