hero-image

Mikä ihmeen padel: Opas padelin pelaamiseen

Padel on urheilulaji, jonka suosio kasvaa koko ajan ympäri maailmaa, mutta monet eivät tiedä, mitä se on. Padel voi olla aluksi hämmentävää ymmärtää, mutta se on itse asiassa melko yksinkertainen laji.

Tässä oppaassa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää padelista. Käsittelemme pelin perusteita ja joitakin sääntöjä. Oppaan lopussa olet valmis menemään kentälle ja aloittamaan padelin pelaamisen.

Mitä on padel?

Padel on tenniksen kaltainen mailapeli, mutta sitä pelataan pienemmällä kentällä, jossa on seinät. Se on uusi urheilulaji, jonka suosio kasvaa erityisesti Euroopassa ja Etelä-Amerikassa. Myös Suomessa padel on lähtenyt suorastaan räjähdysmäiseen kasvuun viime vuosina. Padelia voi pelata yksin- tai kaksinpelinä. Se on loistava tapa harrastaa liikuntaa ja pitää hauskaa samaan aikaan.

Miten padel eroaa tenniksestä?

Padel muistuttaa hyvin paljon tennistä, mutta siinä on muutamia keskeisiä eroja. Ensinnäkin padelia pelataan pienemmällä kentällä, jota ympäröivät seinät kaikilta neljältä sivulta. Padelkentät ovat pienempiä – yleensä noin kolmanneksen tavallisen tenniskentän koosta.

Toiseksi padelissa pallo on hieman pehmeämpi kuin tavallinen tennispallo, eikä se pomppaa yhtä korkealle. Padelia pelataan myös erityisellä mailatyypillä, joka on pienempi ja kevyempi kuin tennismaila.

Pelaajien määrä padelissa

Toinen tärkeä ero padelin ja tenniksen välillä on se, että padelia pelataan yleensä nelinpelinä. Tämä johtuu siitä, että pienemmän kentän vuoksi on haastavampaa pelata kaksinpeliä. Padelia voi pelata kilpailullisesti tai vain huvin vuoksi, ja se on loistava tapa saada liikuntaa sekä viettää aikaa ystävien tai perheen kanssa.

Miten padelissa syötetään?

Kun padelissa syötetään, pelaajan on seisottava perusviivan takana ja heitettävä pallo ilmaan alakautta. Pallon on sitten laskeuduttava syöttölaatikon sisäpuolelle. Jos pallo osuu maahan syöttöalueen ulkopuolella, kyseessä on virhe. Pelin aloittamiseksi syöttäjän on lyötävä pallo verkon yli ja vastustajan kentälle. 

Padelissa on useita erilaisia syöttötyylejä, kuten

 • Alakautta: Tätä syöttöä käytetään estämään vastustajaa hyökkäämästä. Suorita syöttö alakautta pudottamalla pallo mailallesi ja lyö se sitten pehmeästi verkon yli.
 • Yläkierre: Tämä syöttötyyppi luo palloon yläkierteen. Lyö palloa mailalla niin, että se pyörii eteenpäin.
 • Alakierre: Tätä syöttötyyppiä käytetään luomaan palloon alakierre. Ns. slice-serve suoritetaan lyömällä palloa mailalla niin, että se pyörii taaksepäin.

Padelin säännöt

Piste

Joukkue saa pisteitä, jos:

 • Pallo osuu vastustajan kenttäpuoliskolle useita kertoja.
 • Vastajoukkueen pelaaja lyö palloa mailalla useammin kuin kerran.
 • Pallo koskettaa vastustajaa normaalin pelin aikana.
 • Pallo lyödään omalle kenttäpuoliskolle.

Pisteitä kerätään samalla tavalla kuin tenniksessä: 0, 15, 30, 40 pistettä sarjaa kohden. Sarja pelataan aina paras kolmesta.

Syöttö

 • Pallon on koskettava maata ennen kuin pelaaja osuu siihen.
 • Pallo ei saa olla vyötärön korkeudella, kun se osuu mailaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että syöttö on suoritettava alakautta.
 • Syöttäjän ja pallon on oltava syöttö- ja keskilinjan takana, kunnes pallo lyödään.
 • Pallo tai syöttäjä ei saa koskettaa syöttölinjaa eikä keskiviivaa.
 • Kun palloa lyödään, pelaajan on oltava vähintään yhdellä jalalla maassa.
 • Syöttäjä syöttää ensin oikealta vasemmalle, sitten vuorottelee pisteiden välillä.
 • Pallon on osuttava vastustajan syöttöväylään tai syöttöväylän linjoihin.

Mistä padel on kotoisin?

Padel on mailapeli, jonka keksi Meksikossa vuonna 1969 Enrique Corcuera. 29 vuotta myöhemmin, vuonna 1991, perustettiin FIP (International Padel Federation), joka pyrkii nykyään kasvattamaan ja edistämään padelia koko maailmassa. FIP:n mukaan maailmassa on nykyään 51 kansallista liittoa ja yli 18 000 000 aktiivista pelaajaa yli 90 maassa. Suomen Padelliitto on rekisteröity vuonna 2004.

Peliä pelataan 20×10 metrin kokoisella kentällä, jonka keskellä on verkko. Palloa voi lyödä seinien kautta, vähän niin kuin squashissa, mikä antaa padelille aivan oman pelitapansa, sillä siinä yhdistyvät tennis ja squash.

Missä padelia voi pelata?

Suomen ensimmäinen padelkenttä avattiin Helsingin Hietaniemen rantaan vuonna 2003. Nykyään useimmissa kaupungeissa on nykyään useita suuria padelille omistettuja keskuksia ja saleja. Suomeen rakennetaan jatkuvasti uusia keskuksia lajin suosion kasvaessa. Tammikuussa 2023 kenttiä ja lajin harrastusolosuhteita löytyy jo 124 eri paikkakunnalta ja pelaajia on arviolta noin 70 000. Mahdollisuuksia lähteä kokeilemaan padelia on siis runsaasti.

Useimmat padelkeskukset ovat avoinna varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan, joten kaikki padelin pelaamisesta kiinnostuneet voivat pelata sitä milloin haluavat. Sinun on kuitenkin oltava nopea, sillä parhaat ajat varataan nopeasti.

5 hauskaa faktaa padelista

Kenttämäärät lähtivät Suomessa vuonna 2016 räjähdysmäiseen kasvuun ja niiden kokonaismäärä on vuoteen 2023 mennessä 50-kertaistunut.

Kenttämäärien kehitys vuodesta 2016:

 1. 2016: 20
 2. 2017: 30
 3. 2018: 50
 4. 2019: 90
 5. 2020: 206
 6. 2021: 623
 7. 2022: 1016
 8. 2023: 1038*

 

Lähde: padel.fi

 • Koska padelissa on seinästä lähteviä ”levypalloja” ja pallo pysyy lähes aina kentällä, on padelissa 2-3 kertaa enemmän tehokasta peliaikaa kuin muissa lajeissa, joissa käytetään mailoja.
 • Suomen ensimmäinen täysin padelille omistettu ja sitä varten rakennettu padehalli avattiin Seinäjoelle Padel Or Die Oy:n toimesta vuonna 2020.
 • Padelia pelataan Espanjassa todella paljon. Siellä on yli 20 000 kenttää ja yli 4 000 000 aktiivista pelaajaa. Se on itse asiassa toiseksi suosituin urheilulaji Espanjassa heti jalkapallon jälkeen.
 • Padel on suosittu urheilijoiden keskuudessa. Lionel Messillä, Zlatan Ibrahimovicilla ja Frencesco Tottilla on padelkenttä takapihallaan. Jürgen Klopp pelaa padelia valmentajiensa kanssa, ja tennislegenda Jamie Murray on jopa osallistunut Britannian padelkiertueelle vuonna 2015.

Missä padelia pelataan?

Meksikosta 1970-luvulla alkunsa saaneesta padelista on tullut suosittu harrastus monissa Latinalaisen Amerikan maissa sekä Euroopassa; Espanjassa, Portugalissa, Ruotsissa. Myös Yhdysvallat on ottanut lajin omakseen ja sen kasvava suosio näkyy esimerkiksi Kaliforniassa, Arizonassa sekä Miamissa.

Kuinka suuri padelkenttä on tenniskenttään verrattuna?

Padel-kenttä on 10 metriä leveä ja 20 metriä pitkä kansainvälisten järjestöjen vahvistamien sääntöjen mukaisesti. Tenniskentän pituus on 23,78 metriä, leveys 8,23 metriä kaksinpelissä ja 10,97 metriä nelinpelissä.

Miten padelia pelataan?

Padel muistuttaa tennistä, mutta siinä on muutamia tärkeitä eroja. Padelia pelataan pienemmällä kentällä, jota ympäröivät seinät kaikilta neljältä sivulta. Pisteita saadaan silloin, kun:

 • Pallo osuu vastustajan kenttäpuoliskolle useita kertoja.
 • Vastajoukkueen pelaaja lyö palloa mailalla useammin kuin kerran.
 • Pallo koskettaa vastustajaa normaalin pelin aikana.
 • Pallo lyödään omalle kenttäpuoliskolle.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 5 / 5. Arvioiden lukumäärä: 1

Ei arvosteluja.