Miten espressokone puhdistetaan?

Miten espressokone puhdistetaan?

Täydellisen espressokupin valmistuksessa kahvipapujen laatu ja baristan tekniikka ovat tärkeässä roolissa, mutta on yksi toinenkin kriittinen tekijä, joka jää usein huomiotta; espressokoneen puhtaus. Koneen säännöllisen puhdistamisen laiminlyönti voi johtaa mineraalikerrostumien kertymiseen, mikä voi puolestaan vaikuttaa kahvin makuun ja jopa ajan myötä aiheuttaa koneen kunnon heikkenemisen.

Mutta ei hätää, espressokoneen puhdistaminen on yksinkertainen prosessi, joka voidaan hoitaa muutamalla simppelillä työkalulla ja tarvikkeella. Tässä artikkelissa opastamme sinua koneen puhdistamisen vaiheissa, osien irrottamisesta kalkinpoistoon, ja kerromme miten voit ylläpitää säännöllistä puhdistussuunnitelmaa.

Mitä tarvitsen espressokoneen puhdistamiseen?

 • Pesu- ja puhdistusaineet: Koneen sisäosien puhdistamiseen ja mineraalikerrostumien poistamiseen tarvitaan erityistä kalkinpoistoliuosta tai etikkaa. Saatat myös haluta käyttää erityistä puhdistusliuosta koneen ulko- ja muihin osiin.
 • Työkalut: Tarvitset pehmeän harjan esimerkiksi suodattimen puhdistamiseen ja liinan koneen ulkopinnan pyyhkimiseen. Saatat myös tarvita puhdistusharjan höyrytysputken ja muita vaikeasti käsiteltäviä osia varten.
 • Säiliö: Tarvitset riittävän suuren astian tai pesualtaan, johon koneen irrotettavat osat mahtuvat puhdistusta varten.
 • Vesi: Koneen huuhteluun ja vesisäiliön täyttämiseen tarvitaan puhdasta, raikasta vettä.
 • Paperipyyhkeitä tai kahvinsuodattimia: Näitä tarvitset koneen ulkopinnan pyyhkimiseen ja irrotettavien osien kuivaamiseen puhdistuksen jälkeen.

Huomautus: Tarvittavat välineet voivat vaihdella espressokoneen merkin ja mallin mukaan, joten tarkista valmistajan ohjeet ennen puhdistusprosessin aloittamista.

Miten espressokoneen osat puhdistetaan?

Espressokoneen irrotettavien osien purkaminen ja puhdistaminen on tärkeä vaihe puhdistusprosessissa. Tässä vaiheessa voit puhdistaa nämä osat perusteellisesti, ja tarkastaa ne mahdollisten vaurioiden tai kulumisen varalta. Näin purat ja puhdistat espressokoneen irrotettavat osat:

 • Portafiltterin ja grupon irrottaminen: Suodatin eli portafiltteri on se osa, johon jauhettu kahvi asetetaan ja se kiinnittyy ns. group headiin, koneen runkoon. Voit poistaa portafiltterin kiertämällä sitä vastapäivään, kunnes se irtoaa koneesta. Group head eli grupo annostelee kuuman veden jauhetun kahvin päälle. Sen irrottamiseen saatat joutua käyttämään jakoavainta koneesi merkistä ja mallista riippuen.
 • Portafiltterin ja grupon puhdistaminen: Puhdista nämä osat pehmeällä harjalla ja lämpimällä saippuavedellä. Muista harjata pois kaikki mahdollisesti kertyneet kahvinporot tai mineraalisaostumat ja huuhtele huolellisesti puhtaalla vedellä.
 • Höyrytysputken irrottaminen ja puhdistaminen: Höyrytysputkea käytetään maidon höyrystämiseen ja vaahdottamiseen cappuccinoa sekä lattea varten. Poista se kiertämällä sitä vastapäivään, kunnes se irtoaa koneesta. Puhdista höyrytysputki puhdistusharjalla sekä lämpimällä saippuavedellä ja varmista, että puhdistuu koko matkalta. Huuhtele huolellisesti puhtaalla vedellä.

On tärkeää, että irrotettavat osat kuivataan huolellisesti ennen takaisin kiinnittämistä, jotta vettä ei pääse koneen sisälle. Pyyhi nämä osat puhtaalla liinalla tai paperipyyhkeillä ja anna niiden kuivua muutaman minuutin ajan ennen takaisin asettamista. Muista kiristää portafiltteri ja höyrytysputki tukevasti takaisin paikoilleen.

Miten espressokoneesta poistetaan kalkki?

Espressokoneen kalkinpoisto on tärkeä huoltotoimenpide, joka on suoritettava säännöllisesti, jotta kone voi jatkossakin toimia moitteettomasti ja valmistaa herkullista kahvia. Ajan myötä koneen sisälle voi kertyä mineraaleja, jotka vaikuttavat kahvin laatuun. Tässä on vaiheittainen espressokoneen kalkinpoisto-opas:

 • Sammuta laite: Varmista ennen kalkinpoiston aloittamista, että kone on sammutettu ja johto irrotettu pistorasiasta. Näin vältät sähköiskut ja koneen vahingoittumisen.
 • Tyhjennä vesisäiliö: Tyhjennä vesisäiliö ja poista käytetyt kahvinporot suodatinkorista.
 • Täytä vesisäiliö puhdistusliuoksella: Ensimmäinen vaihe sisäosien puhdistuksessa on vesisäiliön täyttö erityisellä kalkinpoistoliuoksella tai veden ja etikan seoksella. Noudata valmistajan ohjeita suositellun seoksen osalta.
 • Täytä vesisäiliö kalkinpoistoliuoksella: Jos käytät kaupoista saatavaa kalkinpoistoainetta, noudata valmistajan laimennusohjeita.
 • Suorita kalkinpoisto-ohjelma: Kytke kone päälle ja anna sen käydä muutaman sekunnin ajan, jotta liuos pääsee kiertämään. Sammuta sitten kone ja anna liuoksen vaikuttaa noin 30 minuuttia. Tämä antaa kalkinpoistoaineelle mahdollisuuden liuottaa mineraalikertymät.
 • Huuhtele kone: Kytke kone takaisin päälle 30 minuutin kuluttua ja valuta vettä koneen läpi, kunnes koneesta ulos valuva vesi on kirkasta. Tämä huuhtelee koneen ja poistaa jäljellä olevan kalkinpoistoaineen.
 • Kuivaa kone: Kun kone on huuhdeltu, sammuta se ja irrota johto pistorasiasta. Pyyhi koneen ulkopinta puhtaalla liinalla ja anna koneen kuivua.
 • Täytä vesisäiliö uudelleen: Kun kone on täysin kuiva, täytä vesisäiliö uudelleen ja käynnistä kone. Anna koneen käydä muutaman minuutin ajan, jotta varmistetaan, että kaikki vesijohdot ovat puhtaita.

On suositeltavaa puhdistaa espressokoneen sisäosat 3-6 kuukauden välein tai niin usein kuin on tarpeen, jotta koneen suorituskyky säilyy ja kahvi maistuu aina tuoreen herkulliselta.

Miten puhdistaa espressokone etikalla?

Vaikka käytettävissäsi on erilaisia puhdistusmenetelmiä, on etikan käyttäminen yksinkertainen sekä tehokas tapa poistaa mineraalikertymät ja pitää koneesi huippukunnossa. Tässä osassa käymme läpi ne vaiheet, jotka sinun on toteutettava puhdistaaksesi espressokoneesi etikan avulla.

 • Tyhjennä koneen vesisäiliö ja täytä se etikkaisella kalkinpoistoliuoksella suhteella: 25 % etikkaa ja 75 % vettä. Jotkut käyttäjät ja valmistajat suosittelevat jopa 50-50-suhdetta.
 • Kytke kone päälle ja käytä seos koneen läpi aivan kun keittäisit espressoa.
 • Sammuta kone ja anna sen olla 30 minuuttia.
 • Kytke kone takaisin päälle ja suorita toinen kierros etikkaseoksella.
 • Huuhtele vesisäiliö useita kertoja raikkaalla vedellä jäljellä olevien etikkajäämien poistamiseksi.
 • Laske koneen läpi raikasta vettä useita kertoja, jotta kaikki etikan jäämät saadaan poistettua.
 • Pyyhi kone puhtaalla, kostealla liinalla.

Käyttämällä etikkaa voit tehokkaasti poistaa mineraalikertymät ja pitää espressokoneesi hyvässä kunnossa. Etikalla on myös antimikrobinen vaikutus, joten se on myös hyvä desinfiointiaine.

Kuinka puhdistaa espressokone puhdistustableteilla?

Yksi nopeimmista ja helpoimmista tavoista puhdistaa espressokone on käyttää espressokoneen puhdistustabletteja. Yleensä natriumperkarbonaatista valmistetut tabletit on suunniteltu liukenemaan nopeasti kuumaan veteen ja poistamaan espressokoneeseen kertyvät öljyt, jauhot ja erilaiset ruokajäämät. Jos haluat käyttää tabletteja, aloita tyhjentämällä suodatinkori ja huuhtelemalla portafiltteri. Aseta sitten yksi tabletti portafiltteriin, ja päästä vettä sen läpi, kunnes tabletti on liuennut kokonaan. Kun olet valmis, huuhtele kaikki osat puhtaalla vedellä, ennen kuin asetat ne takaisin paikoilleen.

FAQ

Kuinka usein espressokone tulisi puhdistaa?
Ihanneolosuhteissa kalkinpoisto tulisi suorittaa kolmen tai kuuden kuukauden välein, jotta voit estää sellaiset kalkkikertymät, jotka voivat antaa espressolle epämiellyttävän maun. On myös fiksua tehdä perusteellinen takaisinhuuhtelu vähintään kerran viikossa, jotta voit poistaa kaikki kahviöljyt, joita on saattanut kertyä viimeisen käyttökerran jäljiltä. Tippavesiallas on myös tyhjennettävä ja puhdistettava tarpeen mukaan, sillä se kerää ylimääräisen veden.
Yleensä espressokoneen vedenottoaukot alkavat kaventua, jos niitä ei käsitellä säännöllisesti. Tällöin kahvin annostelu hidastuu ja lämmityselementit voivat tukkeutua. Brevillen huoltosivun mukaan espressokoneen kalkinpoisto tulisi tehdä noin kerran kuukaudessa, jos käytät kovaa vettä. Jos taas asut pehmeän veden alueella, suositellaan kalkinpoisto tehtäväksi 3-4 kuukauden välein.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.