Miten elintarvikkeet kannattaa järjestää ja säilyttää jääkaapissa hyvän säilyvyyden takaamiseksi?

Miten elintarvikkeet kannattaa järjestää ja säilyttää jääkaapissa hyvän säilyvyyden takaamiseksi?

Ruoan asianmukainen säilytys on tärkeää, jotta voimme varmistaa, että syömämme ruoka on terveellistä ja tuoretta. Jääkaappi on yksi tärkeimmistä laitteistamme pilaantuvien tuotteiden, kuten lihan, maitotuotteiden, hedelmien ja vihannesten säilyttämisessä. Moni kuitenkin säilyttää elintarvikkeitaan jääkaapissa väärin, mikä voi johtaa ruoan pilaantumiseen ja turhan hävikin syntymiseen.

Tässä artikkelissa annamme vinkkejä ja tekniikoita, joiden avulla voit pitää ruokasi tuoreena pidempään. Jääkaapin lämpötilavyöhykkeiden ymmärtämisestä aina elintarvikkeiden asianmukaiseen sijoittamiseen ja säilyttämiseen käsittelemme kaikkea, mitä sinun on tiedettävä.

Lopuksi käymme läpi, millaiset elintarvikkeet säilyvät parhaiten jääkaapissa ja miten jääkaapin puhdistaminen sekä huoltaminen on erittäin tärkeää elintarvikkeiden tuoreuden säilyttämiseksi.

Miten käyttää jääkaapin eri osastoja ja hyllyjä tehokkaasti?

 • Ovi: Ovi on jääkaapin lämpimin osa, ja siellä on parasta säilyttää paremmin säilyviä tuotteita, kuten mausteita, suolakurkkuja, hilloja ja kastikkeita.
 • Pääosasto: Päälokero on yleensä jääkaapin keskellä, ja se on hieman viileämpi kuin ovi. Tämä on hyvä paikka säilyttää herkemmin pilaantuvia tuotteita, kuten munia, maitoa, lihavalmisteita ja juustoja.
 • Laatikot: Joidenkin jääkaappien laatikot on suunniteltu erityisesti hedelmien ja vihannesten säilyttämistä varten. Kosteus säilyy näissä laatikoissa paremmin, jotta tuotteet pysyvät tuoreina pidempään.

Bonus: Pidä hedelmät ja vihannekset erillään toisistaan eli säilytä omenat omenoiden kanssa, banaanit banaanien kanssa ja parsakaali parsakaalin kanssa, koska hedelmät sekä vihannekset erittävät erilaisia kaasuja, jotka voivat aiheuttaa toistensa nopeampaa pilaantumista.

 • Pohja ja takareuna: Jääkaapin pohja ja takaosa ovat yleensä kylmimpiä alueita. Nämä ovat parhaat paikat säilyttää helposti pilaantuvia tuotteita, kuten raakaa lihaa, kalaa ja maitotuotteita.
 • Hyllyt: Tavaroiden järjestäminen hyllyille tyypin mukaan voi auttaa sinua löytämään erilaiset tuotteet helpommin.
 • Pakastin: Monista jääkaapeista löytyy erillinen pakastuslokero. On tärkeää merkitä ja päivätä pakasteet, jotta tiedät, kuinka kauan niitä on säilytetty.

Miten lämpötila asetetaan sopivaksi elintarvikkeiden optimaalisen tuoreuden varmistamiseksi?

Yksi yleisimmistä syistä elintarvikkeiden pilaantumiseen jääkaapissa on virheellinen lämpötilan säätö. Jääkaapin pitäminen väärässä lämpötilassa voi aiheuttaa bakteerien nopeaa kasvua, jolloin elintarvikkeet pilaantuvat ennen niiden viimeistä käyttöpäivää. Siksi on tärkeää asettaa lämpötila oikein ja tarkistaa se säännöllisesti lämpömittarilla.

Lämpötilan asettaminen

Jääkaapin lämpötila on suositeltavaa asettaa noin 0,5 °C:n ja 4,5 °C:n välille ja pakastimen lämpötila -18 °C:n ja -20,5 °C:n välille. Näitä lämpötiloja pidetään turvallisina useimmille elintarviketyypeille, ja ne auttavat hidastamaan elintarvikkeiden pilaantumista aiheuttavien bakteerien, homeiden sekä hiivan kasvua.

Täältä saat lisätietoja elintarvikkeiden ylijäähdytyksestä, joka on prosessi, jossa elintarvikkeen lämpötila lasketaan 1-2 °C alle sen jäätymispisteen. Tämä johtaa viime kädessä mikrobien aktiivisuuden vähenemiseen, jolloin useimmat bakteerit eivät pysty kasvamaan.

Lämpömittarin käyttö

Jääkaapin lämpötilan tarkistamiseen lämpömittarilla voit käyttää digitaalista tai analogista lämpömittaria. Bekon virallisen sivuston mukaan lämpömittari on yksinkertaisesti asetettava vesilasiin, joka sijoitetaan jääkaapin keskihyllylle ja jätettävä sinne noin 12 tunniksi lukeman saamiseksi. Varmista, että tarkistat lämpötilan myös jääkaapin eri osissa, kuten ovessa, hyllyillä ja pohjassa tai takaosassa, jotta saat tarkan lukeman kunkin alueen lämpötilasta.

Lämpötila on tärkeää tarkistaa säännöllisesti, varsinkin jos säilytät suuria määriä ruokaa tai jos olet äskettäin lisännyt tai poistanut suuren määrän elintarvikkeita, sillä lämpötila voi vaihdella näiden muutosten johdosta. Jos lämpötila on liian korkea, sinun on ehkä säädettävä termostaattia tai varmistettava, että ovi sulkeutuu kunnolla ja että tiivisteet ovat kunnossa. Jos lämpötila puolestaan on liian alhainen, sinun on ehkä lisättävä lisää ruokaa tai säädettävä termostaattia.

Tärkeä huomautus: Kaikissa jääkaapeissa ei ole eri lämpötila-alueita, ja joissakin on vain yksi jäähdytysjärjestelmä. Huomaa myös, että lämpötila voi vaihdella jääkaapin eri vyöhykkeillä, kun ovea avataan ja suljetaan.

Miten säilyttää yli jäänyt ruoka oikein tuoreuden varmistamiseksi?

Kun säilytät ylijääneen ruoan oikein voit varmistaa, että se pysyy tuoreena ja turvallisena syödä. Asianmukainen säilytys voi estää pilaantumisen ja bakteerien kasvun sekä säilyttää samalla ruoan maun ja rakenteen. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joita kannattaa noudattaa, jotta voit nauttia ruuista vielä valmistuksen jälkeisinäkin päivinä:

 • Käytä ilmatiiviitä astioita – Säilytä yli jäänyt ruoka ilmatiiviissä astioissa, jotta se pysyy tuoreena ja estää sitä kuivumasta tai imemästä itseensä ei-toivottuja hajuja. Lasi- tai muovisäiliöt, joissa on tiiviit kannet, sopivat tähän tarkoitukseen hyvin.
 • Jaa suuret annokset pienempiin eriin – Jos sinulla on suuri määrä ruokaa, jaa se pienempiin yksittäisiin annoksiin ennen varastointia. Näin se on helpompi lämmittää uudelleen ja siten estää sitä pilaantumasta.
 • Anna ruoan jäähtyä – Ennen kuin laitat ruokaa jääkaappiin, anna sen jäähtyä kokonaan. Kuuman ruoan varastointi voi aiheuttaa höyryä, joka voi johtaa nopeampaan bakteerien kasvuun ja pilaantumiseen.
 • Jäähdytä tai pakasta pikaisesti – Kun ruoka on jäähtynyt, jäähdytä tai pakasta se mahdollisimman pian.

Jos haluat lisätietoja parasta ennen -päiväyksestä, joka kertoo, kuinka kauan tuote säilyy maultaan ja laadultaan parhaimmillaan, voit tutustua tähän tutkimukseen.

Mitä elintarvikkeita ei saa säilyttää jääkaapissa?

Me kaikki tiedämme, että jääkaapit ovat välttämättömiä elintarvikkeiden säilyttämiseksi ja tuoreena pitämiseksi. On kuitenkin joitakin elintarvikkeita, joita EI pidä säilyttää jääkaapissa. Jääkaappi voi nimittäin jopa nopeuttaa tiettyjen elintarvikkeiden pilaantumista. 

 • Perunat – Perunoiden säilyttäminen jääkaapissa aiheuttaa sen, että niiden tärkkelyspitoisuus muuttuu nopeammin sokeriksi, mikä johtaa makeampaan makuun ja epämiellyttävän pehmeään koostumukseen kypsennettäessä. Paras tapa säilyttää perunoita on sijoittaa ne viileään, pimeään paikkaan, kuten ruokakomeroon tai kaappiin.
 • Valkosipuli ja sipulit – Valkosipuli ja sipulit on parasta säilyttää huoneenlämmössä ja suojassa suoralta auringonvalolta. Niiden säilyttäminen jääkaapissa voi aiheuttaa niiden itämisen tai nopeamman pilaantumisen. Säilytä valkosipulit, sipulit, salottisipulit ja ruohosipulit mahdollisimman pitkään viileässä sekä pimeässä paikassa, kuten ruokakomerossa tai kaapissa.
 • Tomaatit – Tomaattien säilyttäminen jääkaapissa voi tehdä niistä jauhoisia ja muhjuisia. Se vaikuttaa myös niiden makuun ja saa ne menettämään mehukkaan rakenteensa. Pidä tomaatit sen sijaan vaikka työtasolla, poissa suorasta auringonvalosta. 
 • Avokadot – Avokadojen jäähdyttäminen ennen niiden kypsymistä estää niitä kypsymästä kunnolla, kun taas kypsien avokadojen jäähdyttäminen johtaa niiden märkään rakenteeseen ja huonoon makuun. Sen sijaan, että säilyttäisit avokadoja jääkaapissa, anna niiden kypsyä huoneenlämmössä.
 • Sitrushedelmät – Sitrushedelmiä, kuten sitruunoita, limejä ja appelsiineja, ei myöskään tarvitse jäähdyttää, koska niiden kuori toimii suojana pilaantumista vastaan. Jos haluat pidentää niiden säilyvyyttä entisestään, kääri jokainen hedelmä yksitellen voipaperiin ennen kuin säilytät ne pöydällä suoralta auringonvalolta suojassa.
 • Leipä – Leipä kuivuu ja tunkkaistuu jääkaapissa paljon nopeammin kuin huoneenlämmössä. Tästä syystä leipä kannattaa säilyttää huoneenlämmössä tai jopa pakastaa pitkäaikaissäilytystä varten.

Jääkaapin puhdistuksen ja huollon merkitys

Säännöllinen puhdistus ja huolto ovat myös tärkeitä toimenpiteitä, jotta jääkaappi pysyy kunnossa ja ruoka tuoreena. Likaisessa ja huonosti huolletussa jääkaapissa voi olla bakteereja ja muita epäpuhtauksia, jotka pilaavat ruokasi ja saattavat sairastuttaa sinut sekä perheesi. Jääkaapin säännöllinen puhdistus ja huolto voi myös auttaa sinua pidentämään elintarvikkeidesi käyttöikää ja säästämään rahaa vähentämällä ruokahävikkiä.

Jääkaapin sisätilat on hyvä puhdistaa vähintään kerran kuukaudessa lämpimällä vedellä ja miedolla pesuaineella. Kiinnitä puhdistuksessa erityistä huomiota oven tiivisteisiin, joihin voi kerääntyä ruokahiukkasia ja bakteereja. On myös tärkeää pyyhkiä jääkaapin ulkopuoli sekä kahvat ja nupit, joihin voi myös kerääntyä monenlaista likaa.

Pro-vinkki: Etikka on paras tapa puhdistaa jääkaappi kokonaan. Happo liuottaa öljyä sekä likaa, ja kun se sekoitetaan kuumaan veteen suihkepullossa, syntyy elintarvikkeille turvallinen puhdistusaine, joka sopii ihanteellisesti lian poistamiseen jääkaapin hyllyiltä.

FAQ

Mikä on paras jääkaappilämpötila ruuan säilyvyyden kannalta?
Paras jääkaappilämpötila elintarvikkeiden säilytykseen on 4,5 °C tai alle. Tätä lämpötila-aluetta pidetään turvallisena helposti pilaantuvien tuotteiden, kuten lihan, maitotuotteiden ja kananmunien säilytyksessä, koska se hidastaa bakteerien kasvua ja elintarvikkeiden pilaantumista.
Kuinka kauan tuoreet elintarvikkeet säilyvät jääkaapissa?
Tuoreen ruoan säilyvyys jääkaapissa riippuu ruoan tyypistä. Liha (naudan-, sian-, lampaan- ja vasikanliha) säilyy 3-5 päivää, siipikarjanliha ja kala 1-2 päivää, munat säilyvät 3-5 viikkoa, kun ne säilytetään kennossa, maitotuotteet 5-7 päivää ja hedelmät sekä vihannekset enintään 2 viikkoa.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.