Miksi en saa unta? Katso selitys ja opas täältä
Tiedät varmasti mitä tarkoitamme – ne yöt, jolloin et vain saa unta, vaikka tekisit mitä, ja kysyt itseltäsi jatkuvasti: “Miksi en saa unta?” Unettomuuteen voi olla useita syitä, ja jos uniongelmat ovat sinulle tuttuja, jatka lukemista.
Tässä oppaassa saat tietoja nukkumiseen liittyvistä haasteita ja apua uniongelmiin, jotta voit taas nauttia levollisista kahdeksan tunnin yönunista pehmeiden tyynyjen ja peittojen keskellä.
Mitä tapahtuu, jos et nuku tarpeeksi?
Uni on elintärkeää keholle ja aivoille, sillä unen aikana keho ja mieli palautuvat. Keho niin sanotusti korjaa itseään kaiken sen stressin jälkeen, jolle se on altistunut päivän aikana. Tämä prosessi poistaa aivoista kaikki epäterveelliset aineet, jotta pysyt virkeänä ja terveenä. Se auttaa samalla tallentamaan päivän tärkeimmät kokemukset muistiin.
Jos et saa tarpeeksi unta, kehosi ja aivosi eivät pysty suorittamaan tärkeitä tehtäviä, ja tämä voi johtaa siihen, ettet pysty toimimaan yhtä hyvin kuin ennen. Erityisesti immuunijärjestelmä kärsii, jos sinulla on vakavia uniongelmia.
Immuunijärjestelmän heikkeneminen tarkoittaa sitä, että saatat sairastua helpommin. Tämä voi tarkoittaa lieviä vilustumisia, mutta myös suurempaa mahdollisuutta sairastua diabetekseen, masennukseen, dementiaan ja muihin sairauksiin.
Kun aivosi eivät saa tarpeeksi unta, huomaat olevasi vähemmän valpas ja hermostuneempi. Sinun on vaikeampi muistaa sekä oppia uusia asioita, ja väsymys saattaa vaivata koko päivän ajan.
Tämän vuoksi unihäiriöiden hoito on erittäin tärkeää, varsinkin jos ne ovat jatkuneet pitkään. Lyhyempiä aikoja kestävät uniongelmat eivät ole vakava rasite keholle tai mielelle, ja niitä esiintyy useimmilla ihmisillä. Nyrkkisääntönä on, että sinun tulisi nukkua kahdeksan tuntia joka yö.
Miksi en saa unta yöllä?
Saattaa olla useita syitä sille, miksi ihminen valvoo ja miettii: “Miksi en taaskaan saa nukutuksi?”. Yö toisensa jälkeen. Tämä voi johtua elämäntilanteestasi, iästäsi tai terveydentilastasi.
Stressi ja univaikeudet
Usein stressi ja univaikeudet liittyvät toisiinsa. Jos olet stressaantunut jokapäiväisessä elämässäsi tai sinulla on jokin asia mielessäsi, se vaikuttaa kehoosi, jonka on vaikeampi rauhoittua. Vain rauhallinen keho voi nukahtaa, joten tässä tapauksessa sinun on rentoutettava kehosi ennen nukkumaanmenoa ja siirrettävä ajatukset syrjään.
Vääränlaiset aktiviteetit ennen nukkumaanmenoa
Yksi nykyihmisen tyypillisimmistä uniongelmista johtuu television, tietokoneen, tabletin ja puhelimen ruudun liiallisesta käytöstä. Näytön valo vähentää elimistön unihormonin eli melatoniinin tuotantoa. Tämä tarkoittaa sitä, että tunnet itsesi vähemmän väsyneeksi, ja siksi koet uniongelmia. Teini-ikäisten, lasten ja aikuisten tulisi siksi jättää näytöt pois vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.
Elämäntavat
Varmista, että olet aktiivinen ja harrastat liikuntaa päivän aikana. Se tuo kehollesi luonnollisen väsymyksen tunteen myöhemmin. Sinun ei kuitenkaan pitäisi harrastaa liikuntaa myöhään illalla, sillä kehosi voi jäädä virkeäksi liikunnan jälkeisinä tunteina. Kannattaa myös jättää rasvaiset ruoat pois myöhään illalla, sillä kehosi tarvitsee energiaa niiden sulattamiseen, mikä pitää sinut hereillä. Sama koskee alkoholia ja kahvia.
Huono sänky tai patja
Sängylläsi ja patjallasi on suuri merkitys unen laatuun, joten sinun tulisi valita vartalotyypillesi sopiva patja. Sen ei pitäisi olla liian pehmeä eikä liian kova. Jos et ole varma, minkä sängyn valitsisit, voit löytää inspiraatiota ja opastusta parhaita sänkyjä käsittelevästä artikkelistamme.
Ikään liittyvät uniongelmat
Vaihdevuosien aikaiset uniongelmat ovat normaali ilmiö. Vaihdevuosien aikana on tärkeää noudattaa mahdollisimman terveellisiä elämäntapoja, ja vanhempana sinun on kiinnitettävä erityistä huomiota vuoteeseesi.
Monet iäkkäät ihmiset – tai ainakin ne, joilla on fyysisiä haasteita – voivat hyötyä moottorisängystä. Sen avulla voit liikuttaa joko jalkopäätä tai päädyn päätä ylös ja alas tarpeen mukaan. Myös jos olet raskaana, tämäntyyppinen sänky voi auttaa sinua huomattavasti. Löydät kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää säädettävistä sängyistä, parhaita moottorisänkyjä käsittelevästä artikkelistamme.
Myös lasten uniongelmat ovat hyvin yleisiä. Säännölliset nukkumaanmenoajat ja säännölliset nukkumisrutiinit ovat tällöin hyvin tärkeitä.
Mitä minun pitäisi tehdä, jos en saa unta?
Jos sinulla on usein univaikeuksia etkä saa unta, voit kokeilla tiettyjä kikkoja. Tässä ovat niistä ilmeisimmät:
- Lepää ennen nukkumaanmenoa: Laita näytöt pois ja rentoudu kirjan, lehden tai sanomalehden parissa vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa. Tee sitä, mikä rauhoittaa sinua – esimerkiksi kuuma kylpy, jooga, meditaatio, kuppi kuumaa teetä tai toisen antama hieronta. Mitä rauhallisemmassa tilassa kehosi ja mielesi ovat, sitä helpompi sinun on nukahtaa. Kaikki raskas liikunta tulisi tehdä aiemmin päivän aikana.
- Älä pakota itseäsi nukkumaan: Jos et pysty nukkumaan, ei aina ole mitään hyötyä jatkaa sängyssä makaamista. Nouse ylös, kävele vähän, istu tuolilla kirjaa lukien ja yritä mennä takaisin sänkyyn puolen tunnin kuluttua.
- Sisusta makuuhuoneesi paremmin: Makuuhuoneen sisustuksella on suuri vaikutus uneen. Varmista, että tila on hyvin ilmastoitu, pimeä ja meluton. Nuku sinulle sopivalla tyynyllä ja sängyllä. Kokeile esimerkiksi memory foam -patjaa, jos sinulla on ongelmia vartalon kolotuksen kanssa, sillä se antaa hyvän tuen. Voit löytää tarpeisiisi sopivan sängyn arvosteluartikkelistamme.
- Mene lääkäriin: Jos uniongelmasi ovat pitkäaikaisia, voit saada apua uniongelmiin lääkäriltäsi. Monenlaiset sairaudet tai ongelmat saattavat vaatia lääketieteellistä apua.
Miksi en saa nukutuksi, vaikka olen väsynyt?
Olet varmasti joskus tuntenut olosi uskomattoman väsyneeksi, mutta kun pää osuu tyynyyn, et silti saa unta.
Jos sinun on noustava aikaisin seuraavana päivänä, saatat stressata itseäsi niin kovasti, ettei kehosi pysty nukahtamaan. Itse pelko siitä, että et itse pysty nukahtamaan, voi siis olla merkittävä tekijä sille, miksi et pysty nukahtamaan.
Jos huomaat usein, ettet saa unta, vaikka olisit väsynyt, sinun on syytä tarkastella myös tapojasi. Säännölliset unirutiinit, jolloin menet nukkumaan ja nouset ylös samaan aikaan joka päivä, auttavat kehoasi tietämään, milloin on aika nukkua ja milloin olla hereillä.
Toinen tekijä, joka voi pitää sinut hereillä, vaikka olet väsynyt, on se mitä syöt. Rasvaiset ruoat, kahvi ja alkoholi herättävät kehosi, ja jos nautit niitä myöhään illalla, pysyy kehosi hereillä, vaikka mielesi olisikin väsynyt.
Miksi en voi nukkua pitkään?
Jos et pysty nukkumaan pitkää aikaa kerrallaan, se voi johtua siitä, että kehosi ei saavuta syvää unta. Kevyestä unesta herää helpommin, eikä se ole kehollesi yhtä hyväksi kuin syvä uni. Syvän unen aikana keho sekä aivot palautuvat ja heräät virkeämpänä uuteen päivään.
Kyseessä ovat usein samat tekijät, jotka aiheuttavat sen, ettet nuku pitkää pätkää kerrallaan ja sen että et nukahda, vaikka olisit väsynyt.
Kyse voi siis olla omasta pelostasi, ettet pysty nukkumaan kunnolla tai tottumuksistasi. Luo itsellesi säännölliset unirutiinit menemällä nukkumaan ja heräämällä samaan aikaan joka päivä. Tämä auttaa kehoasi tietämään, milloin kuuluu olla väsynyt ja milloin virkeä.
Rasvainen ruoka, kahvi ja alkoholi pitävät myös kehosi valppaana, joten vaikka nukahtaisitkin lyhyeksi aikaa, saatat herätä useita kertoja. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että tupakoitsijoiden voi olla vaikeampaa nukkua pidempiä aikoja kerrallaan.