Vallankumouksellista ruoanlaittoa: Kokkaa perinteisiä ruokia airfryerilla

Vallankumouksellista ruoanlaittoa: Kokkaa perinteisiä ruokia airfryerilla

Airfryerit ovat mullistaneet ruoanvalmistuksen ja tarjoavat terveellisemmän vaihtoehdon perinteiselle friteeraukselle. Koska airfryerit pystyvät kypsentämään ruokaa ilman tai vain pienellä määrällä öljyä, niistä on tullut suosittu keittiökone niille, jotka haluavat syödä terveellisemmin ja nauttia samalla suosikkiresepteistään.

Kaikkia ruokalajeja ei kuitenkaan voi valmistaa airfryerissa sellaisenaan, minkä vuoksi on tärkeää oppia muuntamaan perinteiset reseptit airfryerille sopiviksi. Tässä artikkelissa tutustumme ruoanlaittomenetelmiin, joita voit kokeilla airfryerilla sekä tekniikoihin ja vinkkeihin, joiden avulla voit nauttia suosikkiruokasi terveellisemmällä tavalla. Lopusta löydät yksinkertaiset ja suositut airfryer reseptit ja varoitamme sinua niistä, joita airfryerilla ei kannata valmistaa.

Vinkkejä perinteisten reseptien muuntamiseen Airfryerille sopiviksi

Artikkelin loppupuolella käsittelemme perinteisen ruoanvalmistuksen ja airfryerin välisiä peruseroja, mutta nämä ovat ne yleiset ohjeet, jotka kannattaa pitää mielessä:

 • Alenna lämpötilaa – Airfryerit kypsentävät ruokaa korkeammassa lämpötilassa kuin perinteiset uunit, joten saatat joutua alentamaan lämpötilaa 10-15 astetta palamisen estämiseksi.
 • Kypsennysajan lyhentäminen – Airfryer kypsentävät nopeammin kuin perinteiset uunit, joten kypsennysaikaa voidaan joutua lyhentämään 25-50 %:lla.
 • Vähemmän öljyä – Koska ruoan kypsentämiseen käytetään kuumaa ilmaa, voit käyttää vähemmän öljyä kuin alkuperäinen resepti suosittelee.
 • Esilämmitä airfryer – Samoin kuin uunia käytettäessä, airfryerin esilämmitys auttaa rapean ulkopinnan luomisessa.
 • Kääntele ruokaa – Varmistaaksesi tasaisen kypsymisen ravista koria tai kääntele ruokaa paistokorissa kypsennyksen puolivälissä.
 • Säädä paistotasoa – Airfryerissa on usein ns. paistoteline, jota voit säätää eri asentoihin, jolloin voit kypsentää erityyppisiä ruokia eri tasoilla.
 • Käytä paistovuokaa tai leivinpaperia – Käytä paistovuokaa tai leivinpaperia airfryerin korin vuoraamiseen, jotta se ei tartu kiinni ja siivoaminen on helpompaa.
 • Kokeile eri kypsennysasetuksia – Jotkin ruoat saattavat kypsyä paremmin pienellä määrällä öljyä tai höyrystämällä tai grillaamalla airfryerissa.

Kun pidät nämä tekniikat mielessäsi, voit muuntaa monia muita perinteisiä reseptejä airfryerissa valmistettaviksi herkuiksi.

Airfryerin ja perinteisten menetelmien erot

Paistaminen airfryerissa on suosittu vaihtoehto perinteisille ruoanvalmistusmenetelmille, kuten friteeraukselle tai uunissa paistamiselle. Vaikka se tarjoaa monia etuja, kuten alhaisempi tarve öljylle ja terveellisemmät lopputulokset, on tärkeää ymmärtää airfryerilla valmistamisen ja perinteisten menetelmien väliset erot:

Kypsennysajan ja lämpötilan säätäminen 

Kun muunnat reseptiä, jossa vaaditaan friteerausta tai kypsentämistä tavallisessa uunissa, vähennä hieman airfryerin lämpötilaa. Esimerkiksi sen sijaan, että friteeraat kanaa 180 °C:n öljyssä, voit paistaa sen airfryerissa 160 °C:n lämpötilassa. Perinteinen fritti puolestaan kypsentää ruoan nopeammin, koska se käyttää kuumennettua öljyä ruoan paistamiseen, joka kestää yleensä 3-5 minuuttia. Airfryerissa taas käytetään kuumaa ilmaa ruoan kypsentämiseksi, jonka johdosta aikaa kuluu yleensä 10-20 minuuttia, mutta lopputuloksesta tulee terveellisempi. Tästä syystä on tärkeää säätää kypsennysaikaa ja lämpötilaa, kun perinteisiä reseptejä muunnetaan airfryerille sopiviksi.

Kun uunireseptejä muunnetaan, ne vaativat yleensä puolet lyhyemmän ajan airfryerissa. Etkö ole varma, kuinka kauan jokin tietty ruokalaji vaatii kypsentämistä? On aina parempi aloittaa lyhyemmällä ajalla ja lisätä sitä vähitellen. Vaikka lämpötila on alhaisempi, airfryerissa kypsennysaika on usein perinteistä uunia lyhyempi (hyvä syy valita airfryer).

Jos resepti vaatii tunnin uunissa kypsentämistä, kokeile kypsentää sitä airfryerissa noin 45 minuuttia, ja kurkkaa sen paistoaste ensimmäisen kerran jo 30 minuutin kohdalla.

Vähemmän öljyä

Perinteinen friteeraus vaatii ruoan upottamista kuumaan öljyyn, kun taas airfryerissa ruoan kypsentämiseen käytetään kuumaa ilmaa. Tämä tarkoittaa sitä, että airfryerissa voit valmistaa ruokaa ilman tai vain pienellä määrällä öljyä. On kuitenkin tärkeää huomata, että rapean paistopinnan saavuttamiseksi saatetaan edelleen tarvita jonkin verran öljyä. Ruoan pinnalle voi lisätä pienen määrän öljyä, yleensä ruokalusikallinen tai vähemmän, ennen kuin se laitetaan airfryeriin. Tämä auttaa säilyttämään ruoan kosteuden ja paistaa pinnan rapeammaksi.

Lisäksi airfryerin rakenne auttaa vähentämään öljyn tarvetta. Ruoka asetetaan koriin, ja kuuma ilma kiertää sen ympärillä, jolloin ylimääräinen öljy valuu pois ruoasta. Näin ruoasta ei tule liian rasvaista, ja airfryer on helppo puhdistaa.

Perinteisessä friteerauksessa on myös öljyn roiskumisen ja kuuman öljyn syttymisen vaara, kun taas ilmakäyttöisissä airfryereissa paistaminen on turvallista. Kahva pysyy viileänä koko paiston ajan ja automaattinen sammutus estää vahinkojen sattumisen. 

Kurkkaa täältä yksityiskohtaisempi artikkeli, jossa vertaillaan kalan kypsentämisen eroja fritin ja airfryerin välillä.

Eri ruoanlaittomenetelmien hyödyntäminen airfryerilla

Koska kyseessä on monipuolinen keittiökone, jonka avulla voit valmistaa monenlaisia ruokia terveellisemmällä tavalla, airfryerilla käytettävien eri ruoanvalmistusmenetelmien ymmärtäminen auttaa sinua luomaan herkullisia ja terveellisiä aterioita perheellesi sekä ystävillesi.

 • Paistaminen: Paistaminen airfryerilla on erinomainen tapa saada erilaisiin ruokiin rapea pinta ilman perinteiseen friteeraukseen kuuluuvaa suurta rasvan määrää. Samoin kuin tavallisessa uunissa, airfryerissa kiertävä kuuma ilma kypsentää ruoan tasaisesti ja nopeasti. Paistaessasi airfryerilla on tärkeää esilämmittää sitä muutama minuutti ennen ruoan lisäämistä koriin, sillä se antaa airfryerin saavuttaa oikean lämpötilan ja takaa siten tasaisen kypsymisen. Tämä tapa sopii täydellisesti esimerkiksi erilaisille leivonnaisille ja leiville.
 • Paahtaminen: Paahtaminen sopii erinomaisesti erilaisille lihoille, kuten kanalle, kalalle ja possulle sekä vihanneksille, kuten perunalle, porkkanalle ja paprikalle. Airfryerissa kiertävä kuuma ilma antaa ruoalle rapean kuoren. Myös vihanneksia paahdettaessa on tärkeää ravistella koria tai käännellä vihanneksia paahtamisen aikana, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
 • Grillaus: Grillaus airfryerilla on hyvä vaihtoehto niille, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää ulkogrilliä, tai niille, jotka haluavat grillata sisätiloissa ilman savua. Sen sijaan, että paistaisit pihvisi grillissä tai valurautapannussa, voit käyttää airfryeria. Monet ruoat, kuten pihvit, hampurilaiset, kana, katkaravut, kala ja vihannekset, ovat loistavia grillattavia airfryerissa.
 • ”Uppopaistaminen”: Tämä on se, mihin ilmankuivainta käytetään eniten. Esimerkiksi ranskalaiset perunat, kanansiivet ja sipulirenkaat voidaan kypsentää rapeiksi aivan kuin uppopaistamallakin. Rapean pinnan saavuttamiseksi on tärkeää esilämmittää laite haluttuun lämpötilaan. Aseta ruoka koriin ja varmista, ettei se ole liian täynnä. Kypsennä suositellun ajan ja käännä tai ravista koria puolivälissä, jotta ruoka kypsyy tasaisesti.

Tutustu täältä tutkimukseen, jossa vertaillaan airfryerin ja perinteisen rasvakeittimen soveltuvuutta ranskanperunoiden valmistukseen.

Hauskat airfryer respetit

Perinteisten reseptien muuntaminen airfryereille sopiviksi on yksinkertainen prosessi, joka onnistuu muutamalla yksinkertaisella tekniikalla. Löydät alta muutamia erityisiä vinkkejä ja vaiheita, joita kannattaa noudattaa, kun käytät airfryeria yleisimpien ruokalajien valmistukseen:

Ranskalaiset perunat 

 • Kuori ja leikkaa perunat tavalliseen tapaan ensin ohuiksi suikaleiksi ja liota leikattuja perunoita kylmässä vedessä vähintään 30 minuuttia ylimääräisen tärkkelyksen poistamiseksi.
 • Kuumenna airfryerin lämpötila 190-200 °C:een.
 • Aseta perunat koriin ja suihkuta tai sivele ne kevyesti öljyllä.
 • Kypsennä perunoita 15-18 minuuttia ja ravistele tai kääntele niitä puolivälissä, jotta ne kypsyvät tasaisesti.
 • Ota ranskalaiset pois airfryerista ja ripottele päälle suolaa, pippuria tai muita haluamiasi mausteita.
 • Nauti rapeista ja herkullisista ranskalaisista.

Huomautus: Vastaavalla valmistustavalla voit valmistaa myös muita välipaloja/lisukkeita, kuten sipulirenkaita, mozzarellatikkuja, falafel-palleroita tai jopa banaanisipsejä. Airfryer pakasteranskalaiset ovat myös helppo ja hyvä herkku.

Täältä voit lukea tutkimuksen, jossa tutkitaan terveellisten ranskalaisten valmistusta tarkemmin.

Fried chicken eli leivitetty kana

 • Aloita valmistelemalla kana huuhtelemalla se, taputtelemalla se kuivaksi ja maustamalla se haluamillasi mausteilla ja yrteillä. Päällystä kana kananmunalla ja korppujauhoilla.
 • Esilämmitä airfryer 170-200 °C:een.
 • Aseta kana koriin ja varmista, ettei se ole liian täynnä.
 • Kypsennä kanaa 18-22 minuuttia siipien osalta ja 25-30 minuuttia isompien palojen, kuten reisien tai rintapalojen osalta. Käännä kana puolivälissä kypsennystä, jotta se kypsyy tasaisesti.
 • Ota kana pois airfryerista ja anna sen levähtää muutama minuutti ennen tarjoilua.

Grillatut vihannekset

 • Aloita valmistelemalla vihannekset pesemällä ne ja leikkaamalla ne samankokoisiksi paloiksi.
 • Mausta vihannekset esimerkiksi öljyllä, pippurilla, suolalla tai muulla haluamallasi mausteella.
 • Esilämmitä airfryer 180 °C:een ja kypsennä esimerkiksi, kesäkurpitsaa, sieniä, kukkakaalia tai parsaa 8-12 minuutin ajan. Muista ravistella tai käännellä vihanneksia puolivälissä, jotta ne kypsyvät tasaisesti.

Huomautus: Kypsennysaika voi vaihdella vihannestyypin ja airfryerin mallin mukaan. Muista siis säädellä kypsennysaikaa tarpeen mukaan. Voit tutustua parhaimpiin airfryereihin täällä.

Kala ja äyriäiset

 • Aloita valmistelemalla kala tai äyriäiset pesemällä ne ja taputtelemalla ne kuiviksi. Mausta haluamillasi mausteilla ja yrteillä. Voit myös päällystää ne kananmunalla ja korppujauhoilla rapean kuoren saamiseksi.
 • Kuumenna airfryer noin 200 °C:een.
 • Aseta kala tai äyriäiset koriin ja varmista, ettei kori ole liian täynnä.
 • Kypsennä kalaa tai äyriäisiä 8-12 minuuttia, jos kyseessä on ohuempi filee, ja 12-15 minuuttia, jos kyseessä on paksumpi filee tai kokonainen kala. Kuten useimpien ruokien kohdalla, kääntäminen puolivälissä on tarpeen tasaisen kypsymisen varmistamiseksi.
 • Ota kala tai äyriäiset airfryerista ja anna niiden levähtää muutama minuutti ennen tarjoilua.

Mitä airfryerilla ei kannata valmistaa?

Vaikka airfryerit ovat monipuolisia ja niillä voidaan valmistaa monenlaisia ruokia, on tiettyjä ruokalajeja, joita ei siinä kannata valmistaa. Tässä on niistä muutamia:

 • Runsaasti sokeria tai siirappia sisältävät ruoat: Sokeria tai siirappia runsaasti sisältävät ruoat, kuten kakut tai leivonnaiset, voivat palaa helposti airfryerissa. Niistä voi myös jäädä tahmea kerros koriin, jota voi olla vaikea puhdistaa.
 • Todella nestemäiset ruoat: Ruokia, jotka vaativat paljon nestettä, kuten keittoja tai muhennoksia, ei kannata valmistaa airfryerissa, koska ne eivät kypsenny tasaisesti ja voivat aiheuttaa sotkua.
 • Hienoimmat ruoat: Kaikkein hienoimmat ruoat voivat helposti hajota tai kypsyä ylikypsiksi.
 • Ruoat, joissa on märkä taikina: Esimerkiksi maissinaksuja tai tempura-katkarapuja ei kannata valmistaa airfryerilla, koska ilman kunnollista öljykylpyä taikina ei kovetu.

On tärkeää huomata, että yllä mainitut ovat vain muutamia esimerkkejä. Mallista ja merkistä riippuen monet muutkaan ruoat eivät välttämättä sovi airfryerilla valmistettavaksi. Suositukset kannattaa aina tarkistaa valmistajan toimittamasta ohje- tai reseptikirjasta.

FAQ

Miten tavallisen uunin kypsennysaika muunnetaan airfryerille sopivaksi?
Kun muunnat tavallisen uunin kypsennysajan airfryerille sopivaksi, sinun on vähennettävä kypsennysaikaa reseptistä riippuen muutamalla miinutilla. Lisäksi lämpötilaa kannattaa laskea noin 20 %:lla. Muista kuitenkin aina tarkkailla ruoan kypsymistä varsinkin ensimmäisillä kokeilukerroilla.
Mitä airfryerilla voi valmistaa?
Airfryerilla voidaan valmistaa monenlaisia ruokia, kuten ranskalaisia perunoita, sipulirenkaita, lihaa, kanansiipiä, vihanneksia, äyriäisiä, erilaisia jälkiruokia ja pakastettuja ruokia, kuten kananugetteja tai mozzarellatikkuja. Monet ruoat voidaan myös lämmittää uudelleen ja rapeutta, kuten esimerkiksi airfryer pakasteranskalaiset. Muista kuitenkin, että kypsennysaika ja -lämpötila voivat vaihdella kypsennettävän ruoan tyypin ja koon mukaan.

Arvioi tämä artikkeli

Anna arvio napsauttamalla tähteä

Arvioiden keskiarvo 0 / 5. Arvioiden lukumäärä: 0

Ei arvosteluja.